Saşii Transilvaniei. De unde „au descălecat“ şi cum s-au adaptat în Ardeal populaţiile etnice din vestul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familie de etnici saşi din Transilvania

Primii colonişti germani, valoni şi flamanzi care au populat Transilvania au provenit din teritoriile situate în bazinele râurilor Rin şi Mozela.

Pe lângă coroana maghiară, un rol important în procesul colonizării germane în sudul Transilvaniei l-au jucat Ordinul cavalerilor teutoni, mănăstirea cisterciană Igriş din Banat, precum şi abaţia cisterciană Cârţa din Ţara Făgăraşului. 

Sub aspect teritorial-administrativ, saşii au început să se organizeze în cadrul unor scaune săseşti în prima jumătate a veacului al XIV-lea, în perioada guvernării regelui angevin Carol Robert de Anjou, cel mai probabil între anii 1325-1329. În perioada 1486-1876 a funcţionat Universitatea Naţiunii Săseşti, organism politic de autoadministrare al saşilor transilvăneni constituit la ordinul lui Matei Corvin în 1486, care a funcţionat până la 1876 ca „administraţie autonomă”. Universitatea Săsească, îngloba cele şapte scaune ale Sibiului (Orăştie, Sebeş, Miercurea, Sighişoara, Nocrich, Cincu şi Rupea), Scaunul Şeica şi cel al Mediaşului, formate mai târziu, precum şi Districtul Braşov şi Districtul Bistriţei. În perioada 1876-1920 teritoriul locuit de saşi s-a numit Comitatul Sibiului sau Provincia Sibiului.

Saşii au trăit conform obiceiurilor lor vechi; se autoguvernau, organizaţi fiind într-o unitate administrativă mare numită Königsboden. Existau însă şi numeroase aşezări săseşti situate în afara acestui areal. Microregiunile populate de saşi erau:

În sudul Podişului Transilvaniei (de la Orăştie până la Drăuşeni):

-Altland (spaţiul dintre Olt şi Hârtibaciu),

-Weinland (regiunea dintre cele două Târnave),

-Waldland (spaţiul dintre Hârtibaciu şi Târnava Mare),

-Zekeschgebiet (rom. Ţinutul Secaşelor)

-Unterwald (spaţiul din preajma Sebeşului şi a Orăştiei)

La est de munţii Perşani

-Burzenland (rom. Ţara Bârsei),

În nordul Podişului Transilvaniei (Ardealul de Nord)

-Nösnerland (regiunea Bistriţei - Ţara Năsăudului)

-Reener Ländchen (în preajma Reghinului).

Invazia mongolă din 1241 - 1242 a distrus în mare parte regatul ungar. Deşi saşii au făcut tot ce au putut pentru a rezista, multe aşezări ale lor au fost distruse. Înaintea invaziei multe oraşe transilvănene au fost fortificate şi erau dezvoltate economic. Multe erau apărate de către Kirchenburgen - biserici fortificate cu ziduri masive. Expansiunea rapidă a oraşelor populate de saşi a dat Transilvaniei numele german de Siebenbürgen (în latină Septem Castra), făcându-se referire la şapte din oraşele fortificate: Bistritz (Bistriţa, Beszterce), Hermannstadt (Sibiu, Nagyszeben), Klausenburg (Cluj, Kolozsvár), Kronstadt (Braşov, Brassó), Mediasch (Mediaş, Medgyes), Mühlbach (Sebeş, Szászsebes), Schässburg (Sighişoara, Segesvár).

Drepturile şi obligaţiile coloniştilor germani au fost incluse în aşa-numitul Andreanum (în germană, Goldener Freibrief der Siebenbürger Sachsen), act emis în anul 1224 de regele Andrei al II-lea al Ungariei. Prin acest important document erau confirmate populaţiei germane, aşezată pe teritoriul cuprins intre Drăuşeni şi Orăştie, autonomia teritorial-administrativă, jurisdicţională şi bisericească, fiind stipulate concomitent şi obligaţiile sale faţă de regii Ungariei. Comunităţile săteşti erau conduse de un primar (în germană Honn, Hann, Ortsvorstand, Dorfrichter).

O dată cu introducerea regimului dualist austro-ungar şi cu desfiinţarea Universităţii Naţiunii Săseşti (Sächsische Nationsuniversität) saşii şi-au pierdut baza autonomiei lor. Practic, începând cu 1867 principala instituţie reprezentativă pentru saşi a fost Biserica Luterană, care a preluat, printre altele, administrarea învăţământului săsesc. Din acest punct de vedere, situaţia nu s-a schimbat în 1918, când Transilvania a devenit parte componentă a României Mari. Statul român nu recunoştea drepturi corporative minorităţilor, astfel că Biserica Luterană a trebuit să facă mari eforturi pentru a putea susţine financiar învăţământul săsesc. Această situaţie a durat până în 1940, când autoritatea asupra şcolilor a fost preluată de Grupul Etnic German din România, recunoscut ca persoană juridică în urma unui decret-lege emis la 28 noiembrie 1940 de mareşalul Ion Antonescu. O dată cu instaurarea comunismului, întreg sistemul şcolar, inclusiv şcolile cu predare în altă limbă decât cea română, a fost administrat exclusiv de statul român.

Citiţi şi:

 

Alba Iulia va avea primar interimar după plecarea lui Mircea Hava la Bruxelles. Pe cine susţine partidul pentru a prelua funcţia

 

Controversele din sentinţa prin care recidivistul care a tâlhărit cu bestialitate o tânără la Alba Iulia a primit doar 4 ani de închisoare

 

De ce a fost înfiinţat la Alba Iulia primul liceu românesc din Transilvania

Mai multe pentru tine:
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“