Ioan Dîrzu a demisionat de la conducerea PSD Alba ca urmare a rezultatelor slabe de la alegeri UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Dîrzu conduce PSD Alba din 2008

PSD Alba a rămas fără preşedinte. Deputatul Ioan Dîrzu a demisionat de la conducerea organizaţiei ca urmare a rezultatelor sub aşteptări obţinute la alegerile locale din 5 iunie. Decizia a fost luată la Comitetul Executiv Naţional al PSD defăşurat joi la Târgovişte.

UPDATE 2 Fostul prefect Cornel Murg a fost votat de membrii Comitetului Executiv Judeţean al PSD Alba pentru a prelua interimar şefia acestei organizaţii, după demisia fostului preşedinte Ioan Dîrzu. Ultimul cuvânt în numirea în funcţia de preşedinte interimar îl va avea conducerea centrală a PSD, respectiv preşedintele Liviu Dragnea, care se va pronunţa, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare.

UPDATE 1 ”Eu am considerat că în baza unui target de 30 la sută, pe care organizaţia PSD Alba şi l-a asumat, eu mi-am depus mandatul considerând că rezultatul de 26 la sută nu m-am mulţumit. Urmează ca în perioada imediat următoare Biroul Permanent Naţional să decidă un interimat al organizaţiei PSD. Până la acea dată, probabil că voi asigura interimatul. Imediat după nominalizarea persoanei care să conducă interimar organizaţia PSD, voi continua activitatea de parlamentar, voi sta la dispoziţia organizaţiei cu tot ceea ce pot, cu experienţa pe care o am”, a spus Ioan Dîrzu, vineri, într-o conferinţă de presă

Acesta este convins că viitorul preşedinte intermediar al organizaţiei judeţene va continua lucrurile bune şi va veni şi cu măsuri de elan, de „refresh”. „Probabil pretenţiile pe care le are PSD-ul la nivel central sunt mult mai mari inclusiv pentru organizaţiile din Ardeal”, a mai transmis Ioan Dîrzu. „La comitetul executiv s-au premiat aproximativ 50 de primari PSD, care au obţinut rezultatele cele mai bune. Eu am făcut propunerea ca viitorul preşedinte al organizaţiei PSD Alba să fie colegul Gheorghe Damian. Dânsul a spus că refuză această funcţie, având alte priorităţi şi obiective. Este de înţeles, este un primar aplecat asupra problemelor pe care le gestionează foarte bine în comunitatea locală, dar şi cele din Asociaţia Comunelor, unde cu siguranţă munca pe care o face este mult mai vizibilă decât munca unui preşedinte judeţean de partid”, a spus Ioan Dîrzu.

Dîrzu a mai precizat că îşi doreşte ca organizaţia să nu se destructureze, să rămână unită, iar acest rol îi va reveni preşedintelui interimar. Puterea de decizie pentru numirea unui preşedinte interimar o are Biroul Permanent Naţional, ţinând cont de propunerile venite din judeţ. „Din punctul meu de vedere sunt mulţumit de mandatele de preşedinte al organizaţiei judeţene. Mi-a trebuit 8 ani de zile să iau un partid prăbuşit de la 13,4 la sută şi să-l aduc la peste 26 la sută. Trebuie să vină omul care să să asigure echilibrul şi să nu pornească disensiuni. Cred că este cel mai greu judeţ din România din punct de vedere al PSD-ului. Rămân alături de PSD, rămân alături de viitorul preşedinte interimar. Cu siguranţă o să fiu la fel de vehement împotriva celor care administrează rău judeţul şi municipiul”, a mai spus deputatul Ioan Dîrzu.

________________________________________________________________________________

Ioan Dîrzu a declarat că a ales să-şi depună mandatul, alături de alţi şefi de organizaţii judeţene, unde nu s-a obţinut scorul de cel puţin 30% la alegerile locale, însă va sprijini viitoarea conducere social-democrată.

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a luat act, joi, de demisia a şase preşedinţi de organizaţii judeţene ca urmare a rezultatelor slabe din alegerile locale şi a desemnat în locul lor lideri interimari. ”La Alba, domnul preşedinte Dîrzu şi-a asumat responsabilitatea, a rămas ca în zilele următoare să găsim o soluţie, am luat mandat de la Comitetul Executiv”, a declarat, joi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Gheorghe Damian şi Cornel Murg au fost primele propuneri venite din partea social-democraţilor, însă sunt discuţii şi cu alţi lideri. Potrivit unor surse, Gheorghe Damian, care a câştigat în urma scrutinului din 5 iunie 2016 cel de-al cincilea mandat de primar al comunei Ciugud, obţinând aproape 85 la sută din voturile alegătorilor, a fost prima propunere a conducerii centrale a PSD pentru a prelua şefia organizaţiei judeţene.

Gheorghe Damian a declarat că nu ar putea prelua această funcţie deoarece nu îşi poate permite să facă lucrurile pe jumătate. Acesta a avut discuţii, pe această temă, cu Liviu Dragnea, însă nu s-au concretizat. ”Nu neapărat că nu m-ar interesa această funcţie, dar am atâtea pe cap de nu îmi pot permite să fac lucrurile pe jumătate”, a declarat Damian citat de ziarulunirea.ro. O altă propunere, care a plecat din partea organizaţiei judeţene, l-a vizat pe fostul prefect de Alba, Cornel Murg. ”Aş fi dispus să preiau, interimar, această funcţie până la alegerile din toamnă”, a declarat Murg. Ioan Dîrzu, care ocupă funcţia de preşedinte al PSD Alba din 2008, este de profesie medic veterinar şi se află la primul mandat de deputat.

Şase preşedinţi de organizaţii judeţene PSD şi-au înaintat joi demisiile în cadrul CexN, de la Târgovişte: Ovidiu Portariuc de la Botoşani, Cătălin Nechifor de la Suceava, Remus Lăpuşan de la Cluj, Ioan Dîrzu de la Alba, Mihai Mohaci de la Braşov şi Ocatvian Petric de la Satu Mare.

Potrivit rezultatelor oficiale publicate de către Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 1 Alba, la scrutinul din 5 iunie, PNL a fost votat de 84.170 de alegători, adică 53,13%, PSD a obţinut 41.398 de voturi, ceea ce înseamnă 26,13%, ALDE – 10.512 de voturi, adică 6,63%, iar PMP – 10.170 de voturi, respectiv 6,24%. Astfel, PNL are în Consiliul Judeţean Alba 19 mandate, PSD – nouă, ALDE – trei, iar PMP – două mandate. În ceea ce priveşte rezultatele pe unităţi administrativ-teritoriale, PSD a obţinut 13 primării, iar PNL 58.

Citiţi şi:

Alegeri locale 2016. Cine sunt consilierii locali din Alba Iulia. PNL are majoritate, ALDE câştigă două mandate

Alegeri locale 2016 Alba: PNL câştigă 58 de primării, iar PSD în 13 localităţi. UDMR şi ALDE vor avea câte doi primari

 

Alegeri locale 2016 Alba. Mircea Hava câştigă al şaselea mandat la conducerea Primăriei Alba Iulia

Alegeri locale 2016 Alba. Veteranul care a votat la 104 ani: povestea lui Ioan Istrate, eroul rănit pe frontul din Rusia