Ferma de măgăriţe din Apuseni. „Laptele lor este aproape un medicament“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferma de măgăriţe a devenit şi o atracţie pentru vizitatori

Un fermier din Munţii Apuseni a reuşit să dezvolte şi să aibă succes cu una dintre puţinele ferme de măgăriţe din România. Aurel Stan, de profesie inginer zootehnist, a demarat această mică afacere în urmă cu 3 ani, cu şapte măgăriţe.

În timp, ferma s-a dezvoltat şi a ajuns la 50 de capete, care, pe lângă venitul important pe care îl aduc familiei, constituie o veritabilă atracţie pentru vizitatori. Totul se întâmplă în satul Certege, ce aparţine administrativ de oraşul Cîmpeni, la peste 800 de metri altitudine. ”Primele măgăriţe le-am salvat de la moarte”, povesteşte Aurel Stan despre cum a început afacerea. ”Un cioban de la Turda vroia să le ucidă pentru că au zgâriat o maşină scumpă şi avea de dat mulţi bani. Le-am luat eu şi le-am adus aici, pe munte şi aşa a început totul. Mă gândisem anterior la o mică fermă, cunoscând calităţile deosebite ale laptelui de măgăriţă”, spune fermierul din Apuseni.

La început, laptele a fost consumat în familie, dar, văzând că există cerinţă pe piaţă au început să îl vândă. Vânzările au pornit de la cunoscuţi, clienţi din localităţile apropiate şi prin pieţe şi târguri, dar după trei ani au devenit cunoscuţi, sub marca ”equualact”, în toată ţara. Un litru de lapte de măgăriţă costă 100 de lei şi poate fi comandant şi pe internet. Ferme aproximativ similare mai există, în România, doar în judeţele Bihor, Cluj şi Vâlcea. ”Preţul de cost ajunge la circa 70 de lei pentru un litru. Măgăriţele dau o cantitate mică de lapte şi este nevoie de un program de montă şi fătări pentru a se asigura lapte pe toată perioada anului. Este un medicament pentru că, de exemplu, vitamina C este prezentă de peste 60 de ori mai mult decât în laptele de vacă. Fiind aproape un medicament trebuie produs ca în farmacie”, afirmă Aurel Stan.

Fermierul Aurel Stan şi cei doi copii ai acestuia

Foarte importantă pentru calitatea laptelui este şi furajarea animalelor. ”Există circa 400 de specii de plante care îmbogăţesc pajiştile şi înobilează până la urmă şi laptele. Pe timp de iarnă completăm hrana cu morcov, sfeclă furajeră, fân de bună calitate, paie. De asemenea, ele sunt destul de pretentioase şi la apă, nu beau dacă nu e curată. Noi avem apă de la un izvor care curge continuu”, completează Aurel Stan. Vânzările cresc în perioada toameni, iernii şi a primăverii, când copiii se îmbolnăvesc mai des. Laptele de măgăriţă poate fi folosit cu succes la ameliorarea tusei convulsive, a astmului bronşic şi a altor afecţiuni ale aparatului respirator, dar şi digestive. Se consumă nefiert, pentru că, prin fierbere, se distrug multe dintre calităţile curative ale acestuia.

Ferma s-a dezvoltat de la sine, exclusiv prin eforturile financiare proprii. În România nu se acordă subvenţii sau fonduri de la Uniunea Europeană pentru fermele de măgăriţe. În 2018 a fost ridicată o construcţie unde să poată fi ţinute în siguranţă animalele. ”Am construit grajdul după o concepţie proprie pentru că nu am găsit nimic în literatura de specialitate care să ne ajute. Chiar dacă se vorbeşte că măgarii sunt un animale încăpăţânate nu este deloc aşa. Sunt animale foarte docile, foarte cuminţi şi ataşate de om. În prezent, mai sunt în România câteva mii de măgari, majoritatea la stâni unde sunt folosiţi pentru transport”, mai spune fermierul din Apuseni. Afacerea va fi preluată de Andrei, fiul fermierului, care este student la medicină - veterinară în anul al treilea. 

Fermierul din Apuseni a înfiinţat şi o asociaţie dedicată crescătorilor de măgăriţe din Transilvania. Unul dintre principalele scopuri ale asociaţiei este şi demararea unui proiect privind subvenţionarea acestei categorii de animale. „Vrem să mergem la Ministerul Agriculturii şi să prezentăm un proiect de subvenţionare pentru aceste animale. Atât măgarul, cât şi bivolul, sunt specii pe cale de dispariţie în România. Dorim să milităm pentru conservarea acestor specii. La nivel naţional cred că există aproximativ 2.000 de măgări, dintre care circa un sfert sunt masculi”, consideră Aurel Stan. (Sursa fotografiilor: Facebook/ Equualact)

Citiţi şi:

 

Confesiunile unei prostituate. A început audierea inculpaţilor din dosarul proxeneţilor internaţionali „lover-boy“

 

Închisoare pentru un şofer din Bucureşti care a produs un accident mortal în Alba. De ce a ajuns după gratii, deşi a recunoscut fapta comisă

 

Curentat cu un baston electric şi atacat cu spray lacrimogen. Aventurile unui cioban care a păscut oile pe terenul altuia

Mai multe pentru tine:
Prințesa Rajwa a dus moda din Iordania la Palatul Elysée din Paris! Întâlnire istorică cu Brigitte și Emmanuel Macron
Zodiile care vor da nas în nas cu fericirea în această toamnă. Acești nativi vor plânge de bucurie
I-a donat propriul rinichi, dar n-a fost invitată la nunta Selenei Gomez. Cum explică donatoarea trădarea
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
Consilierul prezidențial Ludovic Orban nu crede că PSD va fi reformat cu Grindeanu la conducere. Ce spune despre o posibilă numire ca director SRI
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Nicușor Dan: „Avem obligația să combatem prin toate mijloacele discursul antisemit”, după ce a contestat legea privind combaterea antisemitismului
Cauza morții bateristului Marius Keseri de la Direcția 5. Prietenii rup tăcerea. „Boala cumplită îl schimbase, nu-l mai recunoșteai. Venea la biserică să se roage”. Ultimele fotografii
Maria Buză are un meniu de poveste. Actrița mănâncă o dată pe zi: „Dacă este curat prin frigider, rămân nemâncată”