Bornele din Piatra Secuiului, vopsite în culorile Ungariei. De ce este disputat vârful de munte FOTO

0
Publicat:

Bornele topografice de beton amplasate pe masivul Piatra Secuiului, la Rimetea, în judeţul Alba, au fost vopsite din nou în culorile drapelului național al Ungariei.

Cele două borne vopsite în culorile naționale maghiare FOTO Facebook/ bluedot

Comuna Rimetea este singura din Alba unde etnicii maghiari reprezintă peste 90% din populaţie. Vopsirea celor două borne a devenit în timp o dispută de la distanță între români și maghiari, fiind vopsite periodic în culorile naționale ale celor două țări.

Disputa a căpătat o conotaţie politică după ce preşedinta Ungariei, Katalin Novak, s-a fotografiat în 21 mai 2022, cu ocazia unei vizite efectuate în România, lângă una dintre cele două borne ce era vopsită în culorile naţionale maghiare. Ulterior, cele două borne au fost revopsite în roşu, galben şi albastru. În prezent, acestea sunt din nou vopsite în culorile drapelului Ungariei.

Cele două borne au fost amplasate înainte de 1989 şi reprezintă delimitarea dintre judeţele Alba şi Cluj. Limita între cele două judeţe a rămas, îsnă, netrasată clar până în prezent, pentru că nu s-au făcut măsurători. Cert este că muntele devenit celebru este graniţa dintre judeţe. 

FOTO Facebook/ bluedot

Masivul Piatra Secuiului are o altitudine de 1.128 metri şi reprezintă una dintre atracţiile turistice ale zonei. Zeci de mii de turişti, majoritatea maghiari, vizitează în fiecare an comuna Rimetea şi localitatea componentă, Colțești.

În Rimetea, de altfel, peste 90% din cei 1.200 de locuitori sunt de etnie maghiară.

Bornele vopsite, anterior, în culorile steagului României FOTO Adevărul

Muntele calcaros este străbătut de o „râpă“, ceea ce face ca, din mai până în septembrie, soarele să răsară de două ori, Rimetea fiind una dintre puţinele localităţi din lume unde se poate spune că există două răsărituri de soare: după ce răsare în Est, soarele dispare în spatele primului vârf de unde apare din nou, a doua oară.

Partea nordică a masivului, mai scundă, poartă şi numele de „Colţii Trascăului“ şi adăposteşte ruinele unei fortăreţe medievale.

Potrivit unei legende locale, denumirea de „Piatra Secuiului“ provine de la faptul că, în secolul al XIII-lea, secuii din sat s-au refugiat pe muntele din apropiere pentru a scăpa de asediul tătarilor.

Comuna Rimetea și Piatra Secuiului FOTO Adevărul

Parcurgerea traseului turistic din centrul comunei şi până în vârful masivului, marcat cu cruce albastră, durează o oră şi jumătate, în timp ce coborârea se face într-o oră. Traseul este destul de dificil, pentru că panta este abruptă, dar efortul merită pentru că peisajul este încântător.

Mai multe pentru tine:
Exclusiv! Zoli Toth s-a separat în mare discreție de soția sa, Ioana: "Faptul că suntem OK mă ajută să vorbesc despre asta"
Imagini terifiante cu ultimele clipe din viața lui Rareș Ion, zis „Castron”. Maru, dealerul suspect al lui Vlad Pascu, l-a batjocorit în ultimul hal, deși tânărul era în stare critică VIDEO
Pasca fără aluat, care nu îngrașă. Îndrăgitul desert de Paște care se prepară rapid și nu-ți afectează silueta
Ce salariu are o stewardesă româncă la Emirates sau Qatar: „Indiferent de câte ore zbori, rămâne la fel”
Prima mare iubire a lui Iurie Darie. I-a dăruit un fiu actorului: „L-am invitat pe Iura la mine, cu gânduri prieteneşti”
Semne de avertizare ale demenței care pot apărea în mijlocul nopții
Ultimele ore din viața lui Rareș „Castron”. Video cu prietenul lui Vlad Pascu în timp ce se injecta live pe TikTok înainte să moară: „Maru a zis că i s-a făcut rău, îl trimite acasă când e mai bine, adică după ce își mai ia o doză. L-au lăsat pe stradă”
Zodiile care primesc o sumă mare de bani și vor avea noroc în dragoste până la finalul lunii aprilie. Viața lor se va schimba radical
Pacea de la Adrianopol: Iancu de Hunedoara încheie un armistițiu temporar cu Imperiul Otoman
Ion Dolănescu chefuia câte trei zile, de Paște. Bucătăreasa îi prepara ciorbă de fazan, friptură de iepure și 1.200 de sarmale. „Dăruia și celor sărmani”
Test de inteligență, bazat pe iluzie optică. Găsește în 5 secunde câinele ascuns!