Autostradă construită în groapa de gunoi. Costă 13 milioane de lei pentru a degaja deşeurile VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Breteaua de legătură cu autostrada A10 a fost construită prin vechea haldă de gunoi a oraşului Alba Iulia

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va cheltui peste 13 milioane de lei, fără TVA, pentru a ecologiza zona din autostrada A10 care traversează vechea groapă de gunoi a municipiului Alba Iulia.

Este vorba despre breteaua nr. 1 de, de intrare şi ieşire de pe autostradă aferentă nodului rutier Alba Iulia Sud. La momentul construirii bretelei, în 2020, s-a constatat că acestea trece exact prin fost haldă de deşeuri care a fost închisă în primii ani de după 1990. 

La acea vreme nicio directivă europeană nu obliga la o ecologizare temeinică, astfel încât zona a fost acoperită cu pământ, iar la momentul întocmirii proiectului autostrăzii nu s-a mai ştiut că aici a fost o groapă de gunoi. Pentru a se putea finaliza lotul 1 al autostrăzii, constructorul a degajat deşeurile de pe traseul bretelei, iar CNAIR s-a angajat să ecologizeze zona. 

În final s-a ajuns la o valoare estimată a lucrării foarte riodicată, de 13,2 milioane de lei fără TVA. Obiectivul general al contractului se referă la încărcarea, transportul şi valorificarea/eliminarea, în condiţiile legii, a deşeurilor solide nepericuloase aflate pe amplasamentul coridorului de expropriere a bretelei 1 în zona nodului rutier Alba Iulia Sud a Autostrazii Sebeş - Turda, lot 1, km 0+000 - km 17+000. Zona afectată de excavaţie se va acoperi cu pământ vegetal şi se va înierba.

Contractul este unul foarte atractiv pentru operatorii economici, fiind înregistrate cinci oferte: Oil Depol Service SRL; Asocierea Uni-Recycling – Innovative Tex Solutions; Asocierea Salubris Waste Management SRL – Iron Recycle; Asocierea Demeco SRL – Aloref SRL – Ascom International SRL – Glencora Impex şi Asocierea Stilo Evora SRL – Eco Fire Sistems SRL. 

CNAIR a stabilit un câştigător în 15 iunie, dar decizia a fost contestată de către Asocierea Uni-Recycling – Innovative Tex Solutions. CNSC urmează să se pronunţe în perioada următoare. Lucrările ar urma să fie finalizate până la 31 decembrie 2021, dacă procedura de achiziţie va fi încheiată la timp.

Potrivit caietului de sarcini, în urma lucrărilor de excavare reralizate de DRDP Cluj în anul 2020 a rezultat un volum estimativ de 20.500 mc de deşeuri nepericuloase depozitate temporar în afara antreprizei drumului, dar în limitele cuoarului de expropiere, urmând a fi evacuate la un depozit de deşeuri nepericuloase autorizat.

Suplimentar este necesară excavarea pe o adâncime de 30 de cm faţă de nivelul superior al rigolei betonate existente, pe o suprafaţă de circa 6.000 mp rezultând un volum de aproximativ 3.000 mc material. Volumul total de material rezultat pentru evacuare este de 31.000 de tone. După finalizarea acestei activităţi, pe supravafaţa vizată se va proceda la depunerea unui strat vegetal de pământ de 30 cm şi înierbarea acestuia. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Şi-a regăsit fraţii după 26 de ani de la despărţire. Povestea Mariei, tânăra adoptată în SUA la vârsta de 2 ani

Povestea lui Vetălău, strănepotul văduvei care l-a inspirat pe Agârbiceanu în cunoscuta nuvelă Fefeleaga FOTO