Vânzarea băuturilor energizante va fi interzisă minorilor, dar şi în spitale şi prin automate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzarea băuturilor energizante va fi interzisă minorilor, în unităţile sanitare, precum şi prin intermediul automatelor, cu excepţia celor din clădirile de birouri, prevede un proiect de hotărâre de Guvern.

Interdicţiile cuprinse în proiect:

(1) Se interzice comercializarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 an, inclusiv prin comerţul online şi/sau alte metode de vânzare la distanţă.

(2) Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, cu excepţia celor amplasate în clădirile cu destinaţie exclusivă spaţiilor pentru birouri.

(3) Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, relatează G4Media.

Hotărârea are drept scop „protejarea sănătăţii populaţiei din România prin stabilirea unor măsuri privind prevenirea şi limitarea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, prin interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori, prin desfăşurarea de activităţi de informare şi educare a populaţiei şi informarea consumatorilor cu privire la efectele consumului de băuturi energizante asupra sănătăţii”.

„Băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central”, se arată în proiect.

Hotărârea a fost pusă în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.