Tulpina Delta alertează autorităţile. Măsuri de pregătire în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă s-a întâlnit cu managerii de spitale pentru a pune la punct o serie de măsuri generate de apariţia valului al patrulea al pandemiei de COVID-19.

Discuţiile au durat două zile - 17 şi 18 august - în sistem videoconferinţă. A fost prezent şi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, precum şi directorii direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti.

Temele abordate au vizat măsuri organizatorice cu scopul eficientizării capacităţii de răspuns a spitalelor faţă de creşterea incidenţei cazurilor de pacienţi cu COVID-19 spitalizaţi şi pregătirea din timp a avizelor sanitare pentru aprobarea unui număr mai mare de paturi destinate pacienţilor COVID-19, corespunzător contextului epidemiologic, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. 

Având în vedere faptul că tulpina Delta afectează într-un număr mai mare copiii şi populaţia tânără, comparativ cu variantele dominante din valurile anterioare, ministrul Sănătăţii a solicitat centralizarea numărului de paturi la nivel judeţean care pot fi alocate îngrijirii pacienţilor pediatrici, inclusiv pentru ATI pediatrie, potrivit aceleiaşi surse. 

De asemenea, ministrul Sănătăţii a solicitat verificarea la nivelul unităţilor sanitare a existenţei unui stoc adecvat de materiale şi echipamente de protecţie, precum şi a faptului că aparatele de ventilaţie şi sistemele de alimentare cu oxigen funcţionează în parametri optimi şi că nu vor exista dificultăţi în aprovizionarea cu oxigen.  

Totodată, a fost solicitată realizarea unei evidenţe a medicilor din specialitatea ATI, precum şi a medicilor rezidenţi (anii IV şi V) care pot fi detaşaţi către alte unităţi sanitare, în situaţia în care contextul epidemiologic va impune această măsură.