Trupele NATO din Afganistan cer întăriri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

sâmbătă, la Varşovia, şi care reuneşte şefii de Stat Major ai statelor Alianţei. Aceştia s-au pronunţat pentru respectarea angajamentelor pe care şi le-au luat în ce priveşte trupele şi

sâmbătă, la Varşovia, şi care reuneşte şefii de Stat Major ai statelor Alianţei. Aceştia s-au pronunţat pentru respectarea angajamentelor pe care şi le-au luat în ce priveşte trupele şi echipamentele trimise în Afganistan, spre a depăşi puternica opoziţie a talibanilor. Dintr-o atare perspectivă, şeful comitetului, generalul canadian Ray Henault, declara că "pătrunderea forţelor aliate în sud a arătat că rezistenţa forţelor inamice s-a dovedit mai mare decât am prevăzut în scenariile noastre iniţiale". "Am cerut încă o dată ţărilor membre să trimită oameni şi toate forţele necesare pe care au promis că le vor trimite", a precizat el. Reuniunea ambasadorilor a avut ca obiectiv informarea statelor membre în legătură cu aspectele politice din Afganistan şi consultarea lor în legătură cu modalităţile de a face faţă problemelor actuale. Mai ales că, zilele trecute, gen. James Jones, comandantul trupelor aliate din Europa, a evocat ideea trimiterii în Afganistan a încă 2.000-2.500 de soldaţi, unde Alianţa are deja 20.000 de militari.

100 talibani, ucişi - un guvernator, asasinat
În ce priveşte situaţia de pe teren, este de semnalat că, în ultimele zile, au avut loc noi lupte violente în sud, soldate cu moartea a circa o sută de talibani. În paralel, rebelii au revendicat asasinarea guvernatorului provinciei Paktia din zona estică a ţării. De altfel, ieri, la funeraliile lui, a avut loc o explozie soldată cu cinci morţi. În opinia analiştilor, situaţia este precară cu o lună înainte de a se împlini cinci ani de la intervenţia SUA în Afganistan, care a condus la răsturnarea regimului talibanilor. Mai precis, Afganistanul se confruntă cu un mare val de violenţe provocate de rebeliunea talibanilor care, din primăvară, au o vigoarea deosebită. Este adevărat, Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), condusă de NATO, a lansat "operaţiunea Meduza", ce vizează anihilarea rebeliunii talibanilor şi care, mai nou, activează şi în capitala ţării, Kabul, unde atentatul ce a avut loc vineri, chiar lângă ambasada SUA, s-a soldat cu 16 morţi. Pe acest fundal aproape n-a surprins pe nimeni ştirea că presa afgană şi populaţia au tratat ieri cu indiferenţă cei cinci ani trecuţi de la atentatele din 11.9.2001.