Şansele lui Cărtărescu la Premiul Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Cărtărescu (55 de ani), singurul scriitor român luat în calcul de casa de pariuri Ladbrokes

Mircea Cărtărescu se numără printre favoriţii la Premiul Nobel pentru Literatură, dar oamenii de cultură români nu cred că va câştiga.

Scriitorul român Mircea Cărtărescu are o cotă de 20/1 pentru a câştiga Nobelul literar în 2011, conform agenţiei britanice Ladbrokes, care îl plasează pe locul al nouălea în preferinţele pariorilor. Mircea Cărtărescu este situat îna­intea unor scriitori precum Antonio Lobo Antunes, Philip Roth, Amos Oz, Salman Rushdie şi Milan Kundera. Deşi apreciază poziţia provizorie pe care este plasat Mircea Cărtărescu, criticul literar Nicolae Manolescu crede că scriitorul român nu are şanse reale la premiu.

Romancierul Filip Florian consideră că, prin valoarea lui, Mircea Cărtărescu merită din plin să fie pe această listă scurtă, dar se teme ca Nobelul să nu fie decis după alte criterii decât cele valorice. Criticul literar Carmen Muşat apreciază că aceste jocuri şi pariuri nu sunt relevante, dar este foarte important să se vorbească despre scriitorii români în străinătate.

Un nobel aşteptat

Mircea Cărtărescu nu a putut fi contactat pentru o declaraţie legată de cotaţiile casei de pariuri Ladbrokes. Rămâne valabilă cea mai recentă afirmaţie legată de Nobel, pe care a făcut-o la Târgul de Carte Bookfest, în 26 mai 2011. Scriitorul a declarat atunci că nu se gândeşte încă la Premiul Nobel pentru Literatură şi a completat: „Abia aştept să-l ia odată Norman Manea, ca să mai am şi eu o şansă, peste 20 de ani".

Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist şi publicist, este autorul unor volume precum „Nostalgia", „De ce iubim femeile", trilogia „Orbitor", „Zen. Jurnal 2004-2010". Într-un sondaj realizat în 2010 de revista „Adevărul literar şi artistic", importanţi critici literari au desemnat „Orbitor" drept „cel mai bun roman românesc din perioada 2000-2010".

Poet sirian pe primul loc

La începutul acestui an, poetul sirian Adonis a câştigat Premiul Goethe, cel mai prestigios trofeu literar oferit în Germania, iar şansele lui la Nobel au crescut. El este considerat acum marele favorit la premiul din 2011, conform casei de pariuri Ladbrokes. Adonis, în vârstă de 81 de ani, are o cotă de 4/1, fiind urmat de suedezul Tomas Tranströmer, în vârstă de 80 de ani, cu o cotă de 9/2. Deocamdată, Academia Suedeză nu a stabilit ziua în care va fi dat publicităţii numele câştigătorului Premiului Nobel pentru Literatură, dar anunţul va fi făcut, probabil, în luna octombrie.

O victorie improbabilă

Întrebat dacă Mircea Cărtărescu are vreo şansă la Nobel, criticul literar Nicolae Manolescu (foto) a făcut un singur comentariu categoric pentru „Adevărul": „Nu are! Aş vrea să aibă, dar nu are! Mircea Cărtărescu a adus foarte mult din el, dar n-a avut ecou. Îmi pare rău. Asta e!".

Pariuri irelevante

Filip Florian, unul dintre cei mai în vogă scriitori români ai momentului şi unul dintre cei mai traduşi scriitori români în străinătate, a declarat pentru „Adevărul" că Mircea Cărtărescu „merită să se bată sus la premiu şi valoarea lui îl face să fie fără discuţie pe această listă".Filip Florian este însă sceptic, mai ales că, spune el, „juriului i s-a aprins deja un beculeţ în legătură cu România, când a premiat-o pe Herta Müller".

„N‑am înţeles niciodată logica după care se acordă premiile Nobel. Mulţi ani am fost uluit să văd cine câştigă, în ciuda faptului că s-ar fi găsit zeci de alţi scriitori mult mai buni decât cei desemnaţi câştigători", a punctat Florian. Scriitorul crede că s-ar putea să apară din nou „chestii conjuncturale" şi premiul să fie decis în funcţie de diverşi factori. „Nu cred că Mircea Cărtărescu va lua Nobelul, la cum văd eu aceste premii", a mai spus Filip Florian.

Criticul literar Carmen Muşat consideră că Premiul Nobel nu transformă pe nimeni într-un scriitor mai performant. „Un scriitor e la fel de bun şi dacă a luat şi dacă n-a luat Nobelul. Sunt pe listă de ani în şir Philip Roth, Amos Oz, Julian Barnes, Haruki Murakami, Antonio Lobo Antunes, care n-au primit Nobelul", semnalează Carmen Muşat. În opinia acesteia, „jocurile şi pariurile nu sunt relevante, dar este foarte important să se vorbească despre scriitorii români în străinătate, pentru că atenţia asupra lor creşte".

Promovare internaţională

Recent, scriitorul român, în vârstă de 55 de ani, a apărut în influentul săptămânal american „Time" alături de Salman Rushdie, Jonathan Frazen, Vladimir Sorokin şi Harold Bloom, unde a recomandat lecturi de vară. În luna noiembrie, Cărtărescu va merge în turneu chiar în Suedia, ţara Nobelului, pentru a-şi promova jurnalul său dintre anii 1994-2003.

"Abia aştept să ia odată Nobelul Norman Manea, ca să mai am şi eu o şansă, peste 20 de ani.''
Mircea Cărtărescu declaraţie dată la 26 mai 2011

"Aş vrea să aibă şanse, dar nu are! Mircea Cărtărescu a adus foarte mult din el, dar n-a avut ecou.''
Nicolae Manolescu critic literar

"Mircea Cărtărescu merită să se bată sus la premiu şi valoarea lui îl face să fie, fără discuţie, pe această listă.''
Filip Florian scriitor

Click pentru a vedea scriitorii nominalizaţi la Premiul Nobel