Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiu, are pensia redusă cu 70%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici singurul român care a zburat vreodată în spaţiu nu a scăpat de scăderea pensiilor militare. Ba mai mult, statul i-a scos din acte cei trei ani de şedere în fosta Uniune Sovietică, perioadă în care cosmonautul Dumitru Prunariu s-a pregătit pentru istoricul zbor în spaţiu, din mai 1981.

Ministerul Apărării a procesat la cerere aproape 25.798 de pensii. Dintre acestea, 7.505 sunt mai mici. Printre ele se numără şi cea a lui Dumitru Prunariu, general maior în rezervă şi singurul român care a zburat vreodată în cosmos.

În ianuarie 2011, Prunariu a primit doar 30% din valoarea pensiei din decembrie 2010, pentru că statul i-a scos din acte cei trei ani de şedere în fosta URSS, perioadă în care s-a pregătit chiar pentru istoricul zbor în spaţiu. În ciuda informaţiilor eronate apărute, joi dimineaţă, în presă, potrivit cărora pensia lui ar fi fost diminuată cu 30%, Dumitru Prunariu a declarat pentru adevarul.ro că a primit, în ianuarie 2011, doar 30% din pensia din luna decembrie a anului trecut.

"Am depus în luna decembrie documentele de salarizare pe care le-am avut de la începutul carierei mele şi acum, în luna ianuarie, pensia mi-a venit 30% din valoarea pe care am avut-o în luna decembrie", a declarat miercuri seară Dumitru Prunariu, informează Antena3. Aşadar, la început de an, generalul maior în rezervă a primit cu 70% mai puţin bani după recalcularea pensiei.

"Pe vremea lui Ceauşescu era un banc cu mine. Zice că atunci când m-am întors din cosmos aş fi fost întrebat: Prunariu, cum considerăm zilele acelea de stat în cosmos? Zile libere sau concediu fără plată? Ei bine, acum... Nu s-a găsit exact perioada din care am intrat în aviaţia miliară până când m-am întors în pregătire, timp de trei ani de zile, din orăşelul stelar", a povestit Prunariu.

Cu doar 30% din pensie în mână, fostul cosmonaut s-a declarat îngrijorat în privinţa propriului viitor: "Până nu demult nu mi-a fost frică de aşa ceva, pentru că m-am simţit un cetăţean protejat de stat. De data asta îmi pun întrebări şi caut soluţii pentru mine şi pentru apropiaţii mei".

Vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, a denunţat aseară situaţia în care se află românul care a petrecut aproape opt zile în spaţiu, în mai 1981, în cadrul misiunii Soiuz 40.

"Dumitru Prunariu era pe vremea aceea erou al Uniunii Sovietice, ceea ce era o distincţie uluitoare pentru statul sovietic, iar pentru România avea cele mai înalte distincţii ale statului şi a fost o mândrie pentru noi. Acest om astăzi a anunţat că, de asemenea, pensia sa a fost diminuată şi că se face parte în acţiunile împortiva statului român", a precizat Vosganian, în cadrul emisiunii "Realitatea te priveşte" de la Realitatea TV.

"Când ajunge statul român să lupte cu singurul român care a făcut parte dintr-o expediţie care a zburat în cosmos, ce să mai spunem... Avem un caz care este simbol pentru români, Dumitru Prunariu, e un erou în viaţă al statului român care protestează împotriva lipsei de respect a autorităţilor", a adăugat vicepreşedintele PNL.

Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care a pătruns în spaţiul cosmic, în mai 1981, a fost ales anul trecut preşedinte al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic - ASE Europe, în cadrul celui de-al 23-lea Congres Planetar al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic (ASE).

"Prin efectuarea acelui zbor cosmic, devenit istoric, am ajuns să fiu cel al de-103-lea pământean care ajunge în spaţiu, iar România devine a noua ţară din lume care îşi promovează capacitatea ştiinţifică în spaţiul extra-atmosferic prin intermediul unui cosmonaut propriu", scrie Dumitru Prunariu pe site-ul personal.

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Pericol în Vrancea: o autocisternă plină cu etanol s-a răsturnat pe E85. Șoferul a murit FOTO VIDEO
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Aur, argint și bronz pentru România la Campionatele Europene de canotaj de la Szeged
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Tabloul Mona Lisei ar putea avea propria cameră, la Muzeul Luvru
În Germania începe procesul grupului care plănuia răsturnarea parlamentului și uciderea cancelarului. Printre inculpați: un prinţ, un soldat, un astrolog şi o antivaccinistă
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă