Povestea celui mai cunoscut cafegiu din Bucureşti. Toma Caragiu, Amza Pellea şi Nichita Stănescu au băut cafea de la el

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu anii ’80, cafeaua începea să dispară treptat din comerţul socialist, iar România mul­ti­lateral dezvoltată consuma un în­locuitor botezat ironic „nechezol“. Însă chiar şi în plină epocăa surogatelor, tradiţia prelu­crării artizanale a ca­felei a rămas vie. O cafea Avedis, cineva?

Februarie 2018. Centrul Bucureştiului. De cum intri de pe strada Moşilor pe Radu Cristian, o aromă puternică de ca­fea proaspăt prăjită te atrage către Piaţa Rosetti. Când ajungi pe Radu Cristian numărul 6, aroma este şi mai pu­­ternică. Intri în magazin şi eşti în­tâmpinat de un domn proaspăt băr­bierit, cu un halat verde şi dornic să afle cine eşti şi cu ce te poate ajuta. În­cepe să-ţi vorbească de parcă te cu­noaşte de o viaţă. Este Gheorghe Florescu (74 de ani), cel mai cunoscut cafe­giu din Bucureşti. „Am prăjit cafea în dimineaţa asta“, spune el, arătând către aparatul în care aşteptau înghesuite boabele maronii de cafea proas­pătă. Nu stă mult pe gânduri şi ne ser­veşte cu o ceaşcă de cafea fierbinte. În timp ce aroma proaspătă umple încă­perea, Florescu începe să ne introducă în atmosferă.

„Delicii Florescu“, prăvălia cu aer interbelic în care se prăjeşte, vinde şi pre­pară cafea, este un business de fa­milie pornit în 2010, cu o investiţie de 60.000 de euro. Afacerea s-a dezvoltat rapid, iar familia Florescu are acum trei magazine (cel din Rosetti, unul la Libră­ria Eminescu şi altul în centrul comercial Jolie Ville din Băneasa), ajungând în 2016 la o cifră de afaceri de 600.000 de euro. Printre zecile de borcane alungite, pline cu boabe de cafea, îşi fac loc şi alte produse pe care le gă­seai în anii ’40 în maga­zinele negustorilor greci, armeni ori turci. Ciocolate spe­ciale, fistic, biscuiţi, zacuscă, uleiuri extravirgine de măsline, coniacuri rare şi vinuri alese, sunt toate expuse în coche­tul magazin din apro­pierea Pieţei Rosetti. Însă stilul afacerii este împrumutat de la armenii care au început să vină în România după Primul Război Mondial.

Citiţi continuarea articolului pe www.newmoney.ro