Omicron a făcut „pui”. Epidemiolog: „Noua subvariantă este de 1,5 ori mai transmisibilă decât Omicron”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varianta Omicron a dezvoltat o mutaţie în timp ce specialiştii caută să adapteze serurile anti-COVID Foto. Arhivă

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a atras atenţia că în mai multe ţări europene a fost identificată o nouă subvariantă Omicron care a început să înlocuiască varianta originală. Ce arată până acum studiile preliminare.

”Am spus că după un val epidemic devastator cum e cel cauzat de Omicron este posibil să urmeze o perioadă de acalmie (linişte) inter - epidemică cu condiţia ca să nu apară o nouă variantă şi mai transmisibilă. Şi iată că din păcate a apărut derivată din Omicron (B.A 1)  această subvariantă  B.A 2 care este după studiile preliminare de 1,5 ori mai transmisibilă decât Omicron”, a declarat universitarul pentru Adevărul.

Profesorul a adăugat că, la ora aceasta ţinând cont de faptul că avem la dispoziţie doar rezultatele unor studii preliminare este prematur ca specialiştii să se pronunţe pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A 2 . ”

Însă ţinând cont de prezenţa acestei subvariante în câteva zeci de ţări precum şi de faptul că în Danemarca subvarianta B.A. 2 devine dominantă în faţa variantei Omicron având după aceleaşi studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare, putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariţiei acestei subvariante. Singurul aspect cumva pozitiv este acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce priveşte gravitatea bolii”, a mai spus prof. dr. Emilian Popovici. 

Mai multe pentru tine:
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Eliza Samara, performanță uluitoare: a câștigat a 5-a oară Liga Campionilor la tenis de masă