Lista locurilor din ţară unde bem cel mai bun vin fiert

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un mod prin care românii pot încheia lungul şir de petreceri de iarnă este o ultimă cană cu vin fiert. Cu scorţişoară sau fără, dulce sau sec, cu fructe exotice sau cu măr, comercianţii din toată ţara au pregătit reţete care mai de care şi decoruri de poveste prin care oamenii să se relaxeze în acest sfârşit de săptămână.

Bucureştiul este decorat de poveste, chiar în centrul oraşului fiind în continuare deschis târgul de Crăciun organizat de muncipalitate. Pe lângă diversele bunătăţuri pentru gurmanzi, nelipsite sunt căsuţele de lemn frumos împodobite de unde, printre aburii oalelor de pe foc, muşteriii sunt serviţi cu cele mai alese vinuri fierte.

Preţurile încep de la 3-4 lei pentru o cănuţă şi pot ajunge şi la 8-10 lei pentru cănile mari, de 400 de mililitri. Vânzătorii se întrec în a alege cele mai bune vinuri, dar păstrează secrete reţetele după care fac licoarea caldă specifică sezonului rece.  

Din această competiţie nu lipsesc nici cafenele, librăriile, barurile şi localurile din centrul oraşului. Librăriile Cărtureşti, localul de la Muzeul Satului, dar şi restaurantele consacrate cum este Carul cu Bere sau Hanul lui Manuc sunt doar câteva dintre locurile unde bucureştenii sunt aşteptaţi. Majoritatea barurilor şi cluburilor din Centrul Istoric au făurit decorul perfect şi răspândesc arome îmbietoare pentru toţi amatorii de vin fiert.   

IASI

Localul unde beau Creangă şi Eminescu

În Iaşi, localinicii şi vizitatorii, se pot încălzi în această perioadă cu o cană de vin fiert la restaurantul Bolta Rece. Se spune că în acest loc, odinioară, obişnuiau să se întâlnească şi să ciocnească o ulcică de vin Ion Creangă şi Mihai Eminescu. Vinul fiert se serveşte în căni tradiţionale, din lut, iar pentru un sfert de litru clienţii trebui să plătească 5 lei. „Nu avem o reţetă specială, considerăm că, dacă îi pui vinului altceva în plus nu mai are gustul său natural”, spun reprezentanţii restaurantului Bolta Rece. Pe lângă vinul fiert din localul ieşean, clienţii pot admira şi hrubele răcoroase de desubtul clădirii restaurantului.

TIMIŞOARA

Vinul fiert după o reţetă vieneză, la Cafeneaua Verde

Un sondaj realizat add-hoc pe Facebook, pentru a afla unde se bea cel mai bun vin fiert din oraş, ne-a indicat spre Cafeneau Verde, un spaţiu care s-a deschis recent în Piaţa Libertăţii din Timişoara. Am vrut să vedem ce are special vinul fiert de aici, mai ales că în perioada iernii, timişorenii au parte la Târgul de Crăciun, din centrul oraşului, de zeci de comercianţi care le oferă vin fiert. Bogdan Lauric, cel mai tânăr barista cu diploma din Timişoara, este cel care prepară şi vinul fiert de la Cafeneau Verde.

“Vinul este după o reţetă veche vieneză. I se spune Glückwein. E mult mai aromat decât se serveşte în alte părţi. E un vin demidulce care nu mai necesită zahăr. La fierbere se folosesc mai multe fructe, apoi se adaugă şi mirodeniile: scorţişoară, anason, nucşoară şi cuişoară“, ne povesteşte Bogdan Lauric. La servirea clientului, vinul fier este adus la masă bine garnisit cu un baton de scorţişoară şi felii de portocale. O cană de vin fiert preparat ca la Viena costă nouă lei.

CONSTANŢA

În oraşul mării şi al vântului aprig există locuri primitoare unde să te adăposteşti de frigul iernii. Aici, în centrul oraşului, bei un vin fiert după reţeta locului. „În Vamă la taclale“ eşti îmbiat de parfumul inconfundabil al băuturii de sezon, pe care gazdele Costin şi Dan au creat-o după gustul propriu. „Era o iarnă grea şi voiam să oferim ceva care să ne placă în primul rând nouă. Pe gustate am ajuns la formula perfectă. Vinul nostru fiert avea scorţişoară, cuişoare, zahăr şi mere. Mere româneşti, nu portocale. Ca să aibă un gust tradiţional, am fiert vinul la flacără, nu pe plită electrică. Aşa a ieşit specialitatea casei, căreia îi duc dorul toţi cei care l-au gustat la noi. Şi bineînţeles că are un ingredient special, care nu poate fi copiat: mult suflet“, spun inventatorii vinului fiert marca „În Vamă“.

CLUJ

Una dintre cele mai delicioase reţete de vin fiert din Cluj găsiţi la cafeneaua “Doamna T”, în centrul oraşului, pe strada Eroilor 10. Aşa cum denumirea localului cochet are o poveste, fiind inspirată de personajul Doamna T din romanul lui Cami Petrescu “Patul lui Procust”, şi vinul fiert vândut aici are povestea lui.

Astfel, proprietara localului, cunoscută printre clienţi drept Doamna T, ne-a povestit: „este o reţetă de familie pe care o am de la bunica mea şi conţine, printre altele, flori de trandafir, portocală, cuişoare, scorţişoară, piper roz şi multe altele. Vinul pe care-l folosesc este vinul casei – roşu şi dulce – care se serveşte şi separat. Un alt secret este faptul că folosim mierea pentru îndulcire”. Servirea se face în căniţe din lut porţelanate, fără toartă şi cu farfuriuţă. La un vin fiert, în această perioadă la Doamna T se ascultă romanţe până în anii 60, româneşti, franţuzeşti şi chiar ruseşti. Vinul costă 11 lei, cana de 200 de mililitri.

SIBIU

Dacă vreţi să beţi un vin fiert bun, în Sibiu, nu există în această perioadă locaţie mai bună decât Târgul de Crăciun din centrul oraşului. Aici, la căsuţe, un pahar de vin fiert costă trei lei iar clienţi sunt în permanenţă.

„Este vin natural de casă, făcut de noi, iar vinul fiert se face între dulce şi acrişor, niciodată dulce. Necesită puţin zahăr şi puţină scorţişoară, pentru aromă, şi o bucăţică de măr. După ce se bea vinul fiert, se mănâncă mărul, este asemeni celui pe care îl făceau bunicii la cuptor, delicios”, spune ununl dintre comercianţi.

BAIA MARE

Cunoscătorii din Baia Mare spun că cel mai bun vin fiert se poate găsi la o anumită tarabă de laTârgul de Crăciun. Acesta vinde două tipuri de vin fiert, pe care le face în fiecare zi, înainte de deschidere. Dacă una din reţete este cea tradiţională, adică vin, zahăr şi scorţişoară, acesta mai recomandă o reţetă la care adaugă coji de portocale. Un pahar de vin fiert costă între trei şi cinci lei. Un alt plus al băimăreanul este că prepară doar vin de casă, făcut chiar în gospodăria proprie.

ORADEA

Un loc cald şi prietenos în Centrul Oradei unde poate fi savurată în tihnă o cană cu vin fiert este restaurantul Rosecaş. Nu are nimic special din punct de vedere muzical sau al decorului, dar vinul cu scorţişoară, portocale sau rom îi încântă pe cei care-i trec pragul. O cană cu vin fiert costă numai cinci lei, iar localul oferă spaţiu atât fumătorilor cât şi nefumătorilor.

PLOIEŞTI

Paharul aburind, cu aromă de scorţişoară, savurat după o jumătate de oră de alunecat pe gheaţă, face din vinul fiert de la patinoarul Olimpia din Ploieşti cea mai bună băutură de iarnă din oraş. Dincolo de aroma inconfundabilă de Fetească Neagră de Urlaţi, fiartă cu zahăr şi scorţişoară din belşug, savoarea, în acest caz, este completată de un ingredient nemaintâlnit în alte părţi din Ploieşti, roşeaţa din obrajii patinatorilor, după efortul pe gheaţă. Un pahar de vin fiert la patinoar are acelaşi gust ca unul de la munte, băut la baza pârtiei, după o tură zdravănă cu săniuţa. Iar preţul este aproape derizoriu. Un pahar de 200 ml costă trei lei la patinoarul în aer liber Olimpia din Ploieşti.

FOCŞANI

Vinul fiert de la „Casa Veche” te scapă de răceală

În Focşani, cel mai căutat local de clienţii dornici să-şi încălzească trupul şi sufletul cu această licoare, care este şi un remediu împotriva răcelii, este Pub-ul „Casa Veche”. Aici barmanul Noia Nedelcu spune că deţine reţeta perfectă pentru ca oamenii care trec pragul apreciatului local să se simtă bine şi să revină de câte ori au ocazia. „Pentru vinul fiert folosesc de obicei un vin roşu, demisec. Practic, reţeta succesului pentru un vin fiert bun constă în folosirea metodei tradiţionale, respectiv piper boabe, scorţişoară, coajă de portocală, zahăr şi vin, care se fierb la foc mic. Au apărut acum şi alte condimente, precum ghimbirul, cuişoarele, anasonul, care fac vinul fiert mai aromat, dar clienţii mei preferă reţeta simplă”, ne spune Noia Nedelcu. O cană de vin fiert la „Casa Veche” costă patru lei.

ALBA IULIA

Vin fiert de calitate la Art Cafe Alba Iulia

Cafeneaua Art Cafe din Alba Iulia oferă clienţilor un vin fiert de calitate. Este, probabil, produsul cel mai bun din oraş având în vedere reţeta specială prin care se prepară şi care este păstrată ”la secret” de proprietari. Peţul este de 7 lei un pahar, disponibil pentru toate buzunarele. Cafeneaua este amplasată în centrul oraşului, pe strada Decebal. A devenit cunoscută în oraş pentru petrecerile tematice organizate, cum ar fi cele retro, cu muzică şi costume din perioada interbelică. De asemenea, la Art Cafe se desfăşoară şi momente culturale, cum ar fi lecturile publice de poezie şi proză, care au loc în fiecare zi de joi, dar şi concerte cu formaţii locale şi din alte oraşe.

REŞIŢA

Oferte îndulcite de vin fiert în barurile şi cluburile din Reşiţa

Aproape toate Pub-urile, cluburile sau barurile din Reşiţa au introdus vinul fiert în meniu. Printre cele mai bune, dar şi mai ieftine, este vinul fiert servit la Gallery, un club din zona Fluturelul, care vă costă numai 4,5 lei. Ei prepară vinul după o reţetă proprie, cu zahări, cuburi de măr şi portocale proaspete, ceva apropiat de sangria iberică.

Dacă vă place şi muzica live, atunci alegeţi Parallel Jam, dar acolo o cană de vin fiert vă costă 7 lei şi se serveşte cu o felie mare de portocală. Şi la Pizza 2 Go sau Coda Vinci se serveşte vin fiert, dar şi la restaurantele din Centrul Civic, unde costă între 5 şi 7 lei. Dacă tot alegeţi Centrul Civic, vă recomandăm o atmosferă cărturărească la Bistro Tzompi, unde serviţi un vin fiert foarte bun şi la numai 5 lei. Sau, dacă doriţi ceva mai elegant, puteţi alege Clubul de Bowling din Nera Shoping Center, ultima locaţie inaugurată recent în Centrul Civic al Reşiţei. Aici, între două pahare de vin fier, puteţi să jucaţi şi o partidă de bowling… ori popice, cum vă sună mai bine.

La acest articol au contribuit: Ionuţ Ungureanu, Ionuţ Benea, Cosmin Carp, Ştefan Both, Remus Florescu, Ramona Găină, Claudia Bonchis, Claudia Untaru, Dana Mihai, Ştefan Borcea, Sînziana Ionescu, Cristian Franţ, Dorin Ţimonea


Citeşte şi:

Crăciunul într-o cană: cea mai bună reţetă de vin fiert

O cană cu vin fiert, aromat, ne face să simţim spiritul Sărbătorilor de Iarnă, mai ales atunci când ne aflăm alături de prieteni. Amestecul de vin, mirodenii şi fructe este apreciat încă din antichitate, iar astăzi a devenit o băutură festivă care adaugă un plus de farmec zilelor friguroase.

INFOGRAFIE Care sunt cele mai bune vinuri româneşti

La finalul celei de-a cincea ediţii a concursului „Premiile de Excelenţă Vinul.Ro“, 113 licori bahice au fost distinse cu medalii de aur şi argint

Wine Spectator a ales cele mai bune vinuri din lume în 2013: de ce nu se află şi un vin românesc în top 100?

„Wine Spectator“, cea mai importantă publicaţie specializată în vinuri din SUA şi una dintre cele mai apreciate reviste de gen pe plan internaţional, a publicat topul celor mai bune vinuri din lume în 2013. Printre cele 100 alese din peste 20.000 înscrise în competiţie se regăsesc soiuri spaniole, franţuzeşti, italiene, americane, chiar şi unul unguresc, dar nici un vin românesc sau moldovenesc

INFOGRAFIE Vinuri româneşti de la raft, premiate cu aur şi argint

Cele mai bune vinuri din România au fost premiate în cadrul unui concurs internaţional prezidat de trei dintre cei mai buni enologi ai lumii. „Weekend Adevărul“ vă prezintă lista vinurilor câştigătoare de medalii care sunt disponibile pe rafturile magazinelor.

Vinul de gheaţă, regele vinurilor

Când culegătorii de struguri din Franţa şi din Italia stau la gura sobei, cei din Canada şi din Germania îmbracă haine groase şi merg să adune ciorchini îngheţaţi. Ei sunt materia primă pentru o licoare dulce, numită vin de gheaţă.