E oficial: porcul de Crăciun poate fi sacrificat fără acordul medicului veterinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodarii pot sacrifica porcul de Crăciun fără avizul şi supravegherea medicului veterinar. Autorităţile sanitar-veterinare din România au renunţat la prevederea pe care au comunicat-o primăriilor la începutul lunii noiembrie. Aceasta  presupunea că fiecare gospodar care taie porcul trebuie să anunţe medicul veterinar, iar acesta să supravegheze procesul de sacrificare a animalului.

Concret, modificarea condiţiilor pentru sacrificarea porcului vine după ce mai mulţi medici veterinari din întreaga ţară au argumentat este imposibilă supravegherea tuturor tăierilor de porci, conform publicaţiei agrointel.ro. Tot vineri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a publicat pe site-ul său  măsurile impuse la sacrificarea porcilor de Crăciun. 

Pentru a evita răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), ANSVSA a transmis că a dispus o serie de măsuri de prevenire, supraveghere şi control al bolii. Astfel, în cazul gospodarilor care taie porcul de Crăciun, autorităţile verifică respectarea normelor sanitar-veterinare privind identificarea şi înregistrarea animalelor. „Se intensifică şi controalele în vederea interzicerii creşterii extravilane (stâne, cantoane, societăţi agricole, alte clădiri dezafectate etc.). În cazul, în care proprietarul de animale constată înainte de sacrificare, apariţia unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetenţă, febră, pielea se înroşeşte, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă cu sânge, diaree cu sânge, etc) sau/şi după sacrificarea animalului, existenţa unor modificări ale organelor interne (splina mult mărită de culoare roşie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii, acumulări de lichide în cavităţi, etc.) se va anunţa de îndată medicul veterinar de liberă practică împuternicit”, se arată în comunicatul de presă al ANSVSA. 

Doar la pensiunile agroturistice şi restaurantelor locale este obligatoriu ca porcul să fie examinat de un specialist veterinar înainte şi după sacrificare, iar în zona de tăiere trebuie luate măsuri pentru evitarea contaminării cărnii şi organelor

Mai multe pentru tine:
Cauza morții medicului Ștefania Szabo, găsită fără viață în Spitalul de Urgență Buzău. Prima ipoteză plauzibilă și reacția Colegiului Medicilor
Un tezaur roman, ascuns timp de 8 ani, după ce a fost descoperit cu un detector de metale
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Videoclipuri false cu rechini în zonele afectate de uraganul Melissa circulă pe rețele sociale și induc în eroare utilizatorii
Directorul unei școli s-a stins din viață subit, la 35 de ani. Cutremurător ce mesaj a transmis înainte de moarte: „Lupți pentru 5 minute de viață”
O contabilă din Kenya a ajuns femeie de serviciu în România și trăiește cu frică. „Mi-e teamă în fiecare zi să nu fiu...”
Mirabela Grădinaru, criticată de stiliști pentru că ar fi confundat Sfințirea Catedralei cu o… înmormântare: „Nu apari cu doliu pe cap! Nu ești la funeraliile Reginei Elisabeta!” Ce au spus despre Gigi Becali
La șase luni de la naștere, Jennifer Lawrence a luat o decizie radicală: „Sânii mei...”
Ilie Bolojan l-a primit la Palatul Victoria pe Bartolomeu I: „I-am transmis calde mulțumiri pentru că poartă în rugăciune și binecuvântări România”
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră