Directorii de spitale se plâng că banii le ajung doar pentru salarii. Nicolăescu: „Avem nevoie de manageri adevăraţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii alocaţi spitalelor nu ajung decât pentru plata salariilor, spun unii manageri de spitale FOTO Adevărul

Managerii unităţilor sanitare susţin că banii alocaţi de casele de asigurări de sănătate le ajung doar pentru plata salariilor, nu şi pentru tratamentele pacienţilor. Prin urmare, cele mai multe spitale, cu excepţia celor de urgenţă, riscă să îşi închidă porţile.

Banii alocaţi spitalelor au scăzut cu procente între cinci şi 30, dar pentru managerii spitalelor mici, orice diminuare este resimţită, întrucât duce spre imposibilitatea de a acorda tratamente bolnavilor, susţin câţiva directori de spitale.

Aceştia au precizat că pregătesc un memoriu, pe care îl vor înainta ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Totodată, managerii au explicat că se tem să vorbescă deschis şi că speră să obţină bani în plus la o posibilă negociere.

Nicolăescu: „Numărul de internări continue trebuie redus!”

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a infirmat zvonurile potrivit cărora spitalele au primit mai puţine fonduri decât în 2012.

„Ei nu sunt în concordanţă cu ultimele modificări pe care le-am operat. Dacă ar fi fost manageri adevăraţi, şi nu aleşi pe criterii politice, ar fi înţeles că în buget sunt prevăzute sume suplimentare pentru ambulatoriu, centre multifuncţionale şi servicii paraclinice”, a explicat azi Nicolăescu.

Ministrul a menţionat că prin normele contractului-cadru aceştia îşi pot mări veniturile.

Potrivit lui Nicolăescu, numărul de internări continue trebuie redus. Totodată, a completat acesta, trebuie pus accentul pe internarea de zi. „Un procent de 30% trebuie să fie servicii de internare de zi. La spitale avem nevoie de manageri adevăraţi, nu de politruci”, a declarat Nicolăescu.

Cele mai multe activităţi ale DSP-urilor, transferate Consiliilor Judeţene

Tot astăzi, cu ocazia semnării unui parteneriat între Ministerul Sănătăţii şi Coaliţia Organizaţiilor de Pacienţi cu Afecţiuni Cronice (COPAC), ministrul a anunţat că cea mai mare parte a activităţii direcţiilor de sănătate publică va fi transferată la consiliile judeţene.

De asemenea, Nicolăescu a explicat că rezultatele finale ale Programului de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, desfăşurat între anii 2007 - 2009, ar putea fi disponibile la jumătatea lunii mai.

În baza acestora, a completat demnitarul, ar putea fi elaborate politicile de sănătate.

Mai multe pentru tine:
Partidele din Bihor sunt încă indecise. Doar PNL şi-a depus listele, Ilie Bolojan cere votul pentru un nou mandat
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar
Zodia binecuvântată de Paște. Este protejată de Dumnezeu și va trăi un adevărat miracol în zi de sărbătoare
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată
Florin Arteni şi Florin Lehaci, argint pentru România în proba de dublu rame masculin, la Europenele de Canotaj de la Szeged