De ce pierde televiziunea tot mai mult teren în faţa internetului. Tinerii, cei care stabilesc noile tendinţe

0
Publicat:

În ultimii ani, tot mai mulţi români au început să neglijeze televizorul, alegând să îşi culeagă informaţiile necesare din mediul online. Acest lucru se întâmplă, susţin specialiştii, din cauza faptului că trăim în ,,secolul vitezei".

Internet SURSĂ FOTO Arhiva Adevărul

Astfel, oamenii nu mai au răbdare să primească informaţii la ore fixe, când apar buletinele de ştiri, ci preferă să îşi selecteze singuri informaţiile, care se află la doar un click distanţă.

Fenomenul, dicatat de populaţia tânără

Fără îndoială, cei mai mulţi dintre utilizatorii de pe internet, în România, sunt persoane tinere, care simt din plin ritmul accelerat al vieţii. Astfel, în acest moment, aproape totul se întâmplă online. Psihologii au vorbit despre acest subiect şi susţin că tinerii sunt cei mai influenţaţi de informaţiile din mediul online care, de multe ori, pot fi periculoase.

,,Tinerii trăiesc foarte mult în mediul online, iar acest lucru nu este neapărat sănătos. Internetul poate fi un mediu periculos, dar câştigă tot mai mult teren în faţa televiziunilor. Televiziunile oferă conţinut mai calitativ, conţinut ce poate fi controlat. În schimb, pe internet, informaţia distribuită trebuie să fie verificată chiar de utilizator. De cele mai multe ori, tinerii şi în special copiii nu fac acest lucru. Astfel, un utilizator neexperimentat poate să culeagă informaţii greşite din mediul online. Această trecere, de la televiziune la internet, se datorează ritmului alert al vieţii. Nu mai avem timp să vedem pauzele publicitare de la televizor, preferăm să urmărim filme online. Nu mai avem timp să aşteptăm buletinele de ştiri, preferăm să intrăm pe portaluri de news", a precizat Andreea Coman,  psiholog clinician.

Este internetul un mediu sigur pentru copii?

Conform psihologilor, copiii pot fi afectaţi de informaţia pe care o primesc în mediul online. Aceştia susţin că părinţii ar trebui să verifice conţinutul pe care îl urmăresc minorii şi să îi îndrume spre lucruri calitative ce pot fi găsite în online.

,,Un conţinut neadecvat poate avea impact negativ asupra unui copil. Există foarte multe exemple negative în online, infractori, oameni care au comis diverse fapte regretabile, pe care alte persoane îi promovează. Tinerii trebuie ajutaţi să discearnă aceste lucruri, să separe informaţia necesară de lucrurile inutile care sunt tot mai prezente pe internet", a adăugat psihologul clinician.