CNAS a făcut sesizări la DNA pentru nereguli la decontare şi cheltuieli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a făcut, din iulie, cinci sesizări la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) referitoare la nereguli privind decontările şi cheltuielile, a anunţat, luni, preşedintele CNAS, Doru Bădescu.

Potrivit precizărilor făcute de CNAS, sesizările au fost înaintate independent de verificările Curţii de Conturi şi ale Corpului de Control al premierului.

Prima sesizare, la Iaşi

Astfel, în 18 iulie, prima sesizare a vizat activitatea Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi şi a avut în vedere raportări de pacienţi care s-au prezentat în urgenţă, investigaţii multiple pentru acelaşi pacient sau la care valoarea analizelor era de până la şapte ori mai mare decât costul normal, precum şi servicii raportate, dar neefectuate.

Raportările de pacienţi care s-au prezentat la urgenţă au venit de la 26 de furnizori de servicii şi au reprezentat 33 la sută din totalul cerut spre decontare. În privinţa decontării investigaţiilor, au existat şi cazuri când, pentru o radiografie, s-a cerut de 86 de ori mai mult.

La Bucureşti, creanţe de peste 78 de milioane de lei
În 27 iulie, CNAS a reclamat la DNA Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), pentru nereguli la decontarea de servicii neefectuate, nerespectarea procedurilor de achiziţie publică la închirierea unor spaţii (trei milioane de euro, spre exemplu, chirie plătită pe trei ani pentru sediul central) şi apariţia, la decontare, de poziţii în plus pe unele reţete.

CASMB a fost vizată şi de sesizarea din 18 septembrie, când CNAS a reclamat neînregistrarea în evidenţele contabile a unor creanţe de peste 78 de milioane de lei, gărzi efectuate fără să fie prevăzute în buget şi neaplicarea procedurilor de executare silită în cazul unor contribuţii datorate de persoane fizice.

Cardul de sănătate şi Sistemul Informatic Unic Integrat - probleme şi aici

În 22 octombrie, CNAS a sesizat nereguli privind implementarea cardului de sănătate electronic, reclamând că valoarea totală a investiţiilor (peste 53 de milioane de euro) ar fi una foarte mare.

În 24 octombrie, CNAS a sesizat DNA şi cu privire la investiţiile legate de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), considerând că valoarea acestora ar fi crescut nejustificat, cu 60 la sută, în perioada 2002-2011.

Corpul de Control al premierului a anunţat şi el că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie asupra unor posibile fapte de natură penală constatate în cadrul unei acţiuni de control privind activitatea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), acuzând că, din cauza modului defectuos în care reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii şi-au exercitat atribuţiile de serviciu privind realizarea unei evidenţe a plătitorilor contribuţiei trimestriale, nu au fost încasate venituri în sumă totală de 189,7 milioane lei, reprezentând contribuţii trimestriale.

Această sumă constituie pagubă la bugetul statului, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Reprezentanţi ai Guvernului au precizat că perioada pentru care a fost calculată paguba este trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2011.

Corpul de Control va sesiza şi ANI, arătând că Molnar Geza, consilier în Ministerul Sănătăţii, a lucrat, în perioada 25 martie 2011 - 31 martie 2012, atât ca membru atât al Consiliului de Administratie al CNAS, cât şi în cadrul Consiliului de Administratie al companiei Antibiotice Iaşi, încălcând Legea 95/2006, care interzice membrilor CA al CNAS să deţina funcţii în cadrul societăţilor comerciale cu profil farmaceutic.