Ciorba cu tarhon si sarmalute la nea Naica si tanti Poli
0Pentru oraseanul satul de ciment, de praf si de aglomeratie, raiul pe Pamant inseamna un cotcodacit de gaina, o gura de aer proaspat si un ciolan cu mamaliguta! Asa ceva nu gasesti insa nici la cel
Pentru oraseanul satul de ciment, de praf si de aglomeratie, raiul pe Pamant inseamna un cotcodacit de gaina, o gura de aer proaspat si un ciolan cu mamaliguta! Asa ceva nu gasesti insa nici la cel mai luxos hotel de cinci stele. Gasesti, in schimb, la tanti Poli si la nea Naica. Asa ii cunosc pe sotii Folea din Rasnov toti cei care le-au trecut pragul de cativa ani incoace si s-au bucurat de ospitalitatea lor. Profesori pensionari amandoi, sotii Folea au o casa cu curte, gradina de zarzavat, catel, purcei, pasaret - tot ce-i trebuie omului gospodar. Cand copiii li s-au insurat si casa a ramas goala, nea Naica si tanti Poli au transformat etajul in pensiune si au intrat in ANTREC (Asociatia Nationala pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural). Si-au impartit si sarcinile: nea Naica pune masa si spala vasele, iar sotia lui gateste. De la bun inceput, au vrut ca oaspetii sa se simta ca acasa, sa ramana prieteni cu gazdele si sa mai vina si alta data. De aceea camerele sunt calde, primitoare, luna de curate, cu mobilier rustic din lemn natur, covoras taranesc si stergar pe perete. Musafirii vor viata la tara, dar si confort de hotel, asa ca pensiunea are centrala termica proprie, baile sunt moderne, complet utilate, cu apa fierbinte tot timpul, iar fiecare camera are televiziune prin cablu. Mancarea, in schimb, este in intregime traditionala si naturala, din ograda proprie. "Tanti Poli, vezi ca venim diseara - fa-ne o ciorba cu tarhon, cum stii dumneata si o oala de sarmale!", dau turistii comanda inainte sa soseasca. Un pranz la pensiunea Folea este un adevarat festin, cu ciolan, carnati facuti de fiul cel mare, care-i medic veterinar, supa de gaina cu ardei iute murat, carne sfaraind pe gratarul din curte, paine de casa cu cartofi si vin facut tot in casa. Nici nu-i de mirare ca cei care vin o data se intorc apoi si a doua, si a treia oara si tot asa. "Sunt vreo 10-12 familii care tot vin, fac cu schimbul", spune nea Naica. "Altii isi dau intalnire la noi. Sunt niste baieti din Sibiu care vin la schi la sfarsit de saptamana si se intalnesc aici cu prietenii lor din Bucuresti." Multi dintre clienti sunt oameni cu stare, care au renuntat insa demult la atmosfera sterila de la hotel pentru caldura de aici si de multe ori se intind la vorba cu gazdele, care, intre doua sarmale, iti povestesc despre nepotelele lor gemene. Unde mai pui ca ies si mult mai ieftin: o camera cu pat dublu face 350.000 de lei, iar masa costa 220.000 pe zi. "Pun ceaunul in mijloc si fiecare isi ia si mananca cat poate, nu cu portia", adauga tanti Poli.