Câţi europeni mor anual din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul

Circa 33.000 de europeni mor an de an din cauza infecţiilor provocate de superbacteriile rezistente la antibiotice, arată un raport recent făcut de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

Concret, impactul infecţiilor rezistente la tratament s-a amplificat din 2007, cu creşteri îngrijorătoare în cazul bacteriilor rezistente la cele mai puternice antibiotice, inclusiv la o clasă de medicamente denumită carbapeneme.

„Situaţia este îngrijorătoare deoarece aceste antibiotice sunt cele mai noi versiuni de tratament disponibile. Când acestea nu mai sunt eficace, infecţiile sunt extrem de dificil de tratat, chiar imposibil, în multe cazuri”, arată ECDC. 

Potrivit specialiştilor, 70% din bateriile care produc infecţii manifestă deja rezistenţă la cel puţin un antibiotic folosit în mod obişnuit în tratamentul acestora. 

„Evoluţia superbacteriilor rezistente la unul sau la mai multe medicamente este una dintre cele mai mari ameninţări în domeniul sănătăţii la ora actuală”, notează ECDC. 

75% din povara bolilor provocate de superbacterii are legătură cu infecţiile contractate în spitale şi centre de sănătate, cunoscute sub denumirea de infecţii nosocomiale.