1 Mai mai sărac pentru români, sărbătorit cu un grătar în apropierea casei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două treimi dintre români vor ieşi la un grătar sau la iarbă verde în apropierea casei de 1 Mai, doarece nu-şi permit o minivacanţă la mare sau la munte. De asemenea, românii au precizat că Ziua Muncii va fi anul acesta mai săracă decât cea de anul trecut.

Doar 32% dintre cei care au participat la sondajul online iniţiat şi găzduit de portalul casefaraintermediari.ro au declarat că vor petrece Ziua Muncii la mare sau la munte. Mai puţin de jumătate dintre aceştia, respectiv 44%, şi-a pus în cap să cheltuiască mai mult decât anul trecut.

Picnicul de 1 Mai costă cât o zi la munte

Totuşi, majoritatea celor care au participat la sondajul online nu s-au arătat dispuşi să dea prea mulţi bani pentru o noapte de cazare. Circa 38% au declarat că sunt dispuşi să plătească doar 50 de lei pentru închirierea pentru o noapte a unei camere, de 1 Mai, aproape 34% vor cheltui 100 de lei, în timp ce doar 28% se arată disponibili să plătească peste 100 şi 150 de lei.

Mulţi dintre cei care vor petrece Ziua Muncii la munte sau la mare vor apela la particulari, 34,42% dintre respondenţi, pentru hotel au optat 34,2% din aceştia, iar pentru pensiune 31,3%.

Indiferent însă de preferinţele de cazare, românii îşi rezervă singuri vacanţa, 84% dintre participanţii la sondaj afirmând că nu apelează la intermediari precum agenţiile de turism.

„Rezultatele sondajului pe care l-am realizat reflectă realitatea tristă în care trăim. Şomajul, lipsa banilor şi a unei situaţii financiare stabile de la lună la lună le-au răpit românilor chiar şi micile plăceri, cum este mini-vacanţa de 1 Mai. Acestei realităţi economice i se adaugă însă şi lipsa de flexibilitate a sistemului turistic românesc, care chiar şi în criză refuză să scadă preţurile la cazare şi în general să ofere promoţii reale la serviciile turistice”, a declarat director general al site-ului de tip FSBO casefaraintermediari.ro, Gabriela Carmen Enescu.

Sondajul s-a desfăşurat în perioada 22-29 aprilie 2010 pe un eşantion de 1526 de respondenţi, dintre care 70% bărbaţi şi 30% femei.