SUA: A fost aprobat primul test HIV care se poate face acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul dispozitiv de autotestare pentru virusul HIV vândut la tejghea a fost aprobat pentru vânzare în Statele Unite. Acesta va putea fi găsit în farmaciile americane în câteva luni.

Produsul, cunoscut drept OraQuick, utilizează o mostră de salivă pentru detectarea anticorpilor din aceasta, iar rezultatul poate fi aflat în cel mult 40 de minute, informează BBC.

Potrivit estimărilor, în America există 1,2 milioane de oameni sero-pozitivi, dintre care o cincime nu știu că sunt purtători ai acestui virus. Conform unor date oficiale, făcute publice la sfârșitul lunii iunie 2011, în România trăiesc 10.642 de persoane infectate cu virusul HIV.

Cei însărcinaţi cu reglementarea din guvernul american speră că dispozitivul va reduce răspândirea HIV, prin schimbarea comportamentului oamenilor care au virusul, dar nu sunt conştienţi că îl au.

Testele vor fi vândute în peste 30.000 de farmacii și magazine, dar și online.

Încă nu se știe cât va costa testul, însă reprezentanții companiei OraSure, cea care produce testele, spun că prețul nu va depăși 60 de dolari.

"Sperăm ca toate magazinele importante să aibă în vânzare acest produs", a declarat Douglas Michels, directorul general al OraSure.

Totuși, autoritatea americană de reglementare pe piața farmaceutică a ținut să menționeze că testele nu sunt 100% sigure. De asemenea, OraSure spune că, în timpul testărilor, produsul a reușit să detecteze corect infecția cu HIV doar în 92% dintre cazuri.