Spermatozoizi umani creaţi in vitro, o nouă cale de a combate infertilitatea masculină
0O echipă de cercetători francezi susţine că a reuşit să creeze in vitro spermatozoizi umani viabili, pornind de la celule testiculare imature, iar reuşita, dacă va fi confirmată, ar putea deschide o nouă cale în lupta contra infertilităţii masculine, potrivit lexpress.fr.
Anunţul a fost primit de lumea ştiinţifică cu prudenţă, descoperirea nefiind încă prezentată într-un studiu ştiinţific publicat în presa de specialitate.
Însă, dacă va fi confirmată, va fi un pas înainte în ceea ce priveşte tratarea infertilităţii masculine.
Kallistem, o companie de biotehnologie cu sediul la Lyon, a anunţat, săptămâna aceasta, că a reuşit să obţină, la sfârşitul anului 2014, "spermatozoizi umani compleţi în laborator".
"Aceşti spermatozoizi umani complet formaţi" au fost creaţi pornind de la "biopsii testiculare ale pacienţilor, care nu conţineau decât celule germinale imature (spermatogonii)", a precizat compania într-un comunicat, calificând descoperirea drept "o premieră mondială".
Anterior, s-au obţinut spermatozoizi în laborator, dar acele studii au fost făcute pe şoareci.
Noile descoperiri, ale căror detalii nu sunt deocamdată prezentate public, "deschid calea unor terapii inovatoare pentru conservarea şi redarea fertilităţii masculine, o veritabilă provocare a societăţii la nivel mondial, unde, în ultimii 50 de ani, s-a remarcat o scădere cu 50% a numărului de spermatozoizi", potrivit companiei franceze.
În publicaţia franceză Le Figaro, cercetătorii au salutat anunţul laboratorului din Lyon, considerând descoperirea promiţătoare, însă au făcut apel la prudenţă.
"Dacă funcţionează, procedura deschide mari perspective", este de părere medicul Nathalie Rives, de la centrul de medicină reproductivă CHU din Rouen.
Rezervele acesteia sunt legate, de exemplu, de faptul că unii adulţi suferind de azoospermie (caz în care lichidul seminal nu conţine spermatozoizi) prezintă "anomalii genetice care vor împiedica şi spermatogeneza (procesul de producere a spermatozoizilor) in vitro".
"Dacă se confirmă, este un pas înainte considerabil în tratarea sterilităţii masculine", a declarat pentru Le Figaro şi profesorul Israël Nisand, şeful clinicii de ginecologie din cadrul CHU din Strasbourg şi cofondator al Forumului european de boetică.
Acesta este de părere că, din punct de vedere etic, fabricarea spermatozoizilor in vitro este preferabilă clonării reproductive.
Kallistem, o companie tânără care, anul acesta, vrea să organizeze o strângere de fonduri, arată că "studiile preclinice vor dura până în 2016, iar cele clinice vor începe în 2017". Obiectivul său este de a comercializa procedura în următorii cinci ani.