Paşii pe care trebuie să-i urmeze pacienţii care aleg servicii medicale la un spital privat. Cât decontează Casa de Asigurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă

Românii se vor putea trata şi la spitalele private, iar o parte din bani va fi decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Înainte de decontare, pacientul poate cere oferte de la mai multe unităţi medicale. Va primi şi un deviz estimativ, valabil 5 zile lucrătoare, timp în care va putea să caute şi alte oferte pentru tratamentul necesar. Decontarea se face doar în baza cardului de sănătate pe care îl prezintă bolnavul.

Pacientul va avea posibilitatea să aleagă în continuare unde se tratează, la spitalul de stat sau la privat. Dacă va alege un centru privat va trebui să spună ce analize sau intervenţie vrea să facă, iar spitalul îi va oferi un deviz aproximativ, astfel încât bolnavul să ştie cam care ar fi costurile.

Până acum, aceste sume nu se cunoşteau decât la final şi de multe ori se ajungea la scandaluri din cauza sumelor mari rezultate.

După ce pacientul primeşte acest deviz, are la dispoziţie cinci zile pentru a se decide ce să facă. În această perioadă poate merge şi la alte spitale pentru a vedea care sunt sunt preţurile la acestea pentru serviciile de care el are nevoie.

În cazul în care spitalul privat este alegerea finală, pacientul va ştii cât trebuie să plătească el şi cât va deconta Casa de Asigurări de Sănătate. 

CNAS va plăti o parte din banu din fondul naţional de sănătate, iar restul va fi contribuţia persoanlă care va ajunge la totalul care trebuie acoperit.

Cât decontează CNAS şi cum se calculează suma

Casă Naţională de Asigurări de Sănătate decontează pentru cazurile de spitalizare continuă (acuţi) sume cuprinse între 624 de lei (ex. proceduri pentru strabism) şi 21.132 lei (ex.traheostomie).

Din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate se rambursează contravaloarea cazurilor de spitalizare acuţi în funcţie de complexitatea lor, indiferent de formă de proprietate a unităţilor sanitare cu care casele de asigurări de sănătate se află în relaţii contractuale, scrie Digi24.

Tariful decontat de CNAS se calculează astfel: tarif pe caz ponderat (TCP) înmulţit cu Valoarea relativă a cazului (VR), valoare care exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor şi care poate fi subunitar, 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) sau supraunitar, chiar 14,23 (ex.traheostomie).

TCP (tariful pe caz ponderat) este de cele mai multe ori fix, în jur de 1.485 de lei pentru majoritatea spitalelor.

Pentru a obţine suma decontată de CNAS, TCP de 1.485 de lei se înmulţeşte cu valoarea relativă a cazului, care variază între 0,42 şi 14,23, în funcţie de complexitate. Astfel, suma decontată variază între 624 de lei şi 21.132 de lei.

Pentru o naştere la privat, casă de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract, pornind de la aproximativ 1.400 lei pentru o naştere normal fără complicaţii, până la aproximativ 3.400 lei pentru o naştere cezariană cu complicaţii grave.  

Ce se întâmplă dacă pe parcursul intervenţiei cheltuielile cresc

Cu toate că a fost oferit un deviz estimativ, suma poate creşte până la sfârşitul intervenţiei medicale. În momentul de faţă nu s-a luat în calcul un răspunss concret, încă discutându-se despre ce s-ar putea întâmpla cu pacientul.

Totuşi, soluţiile înclină spre transferarea bolnavului la un spital public.

Contribuţia personală nu este coplată

„Contribuţia personală” pentru pacienţi este o chestiune diferită de coplată. 

„Contribuţia personală” reprezintă, în cazul unei spitalizări, diferenţa dintre tariful decontat din Fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate pentru rezolvarea cazului şi tariful perceput de furnizorul privat pentru rezolvarea aceluiaşi caz. Contribuţia personală se aplică în spitalele private care au contract cu CNAS. Dacă spitalul nu are contract cu CNAS, pacientul nu va beneficia de acea sumă decontată.

Coplata se aplică în spitalele publice.