Menţinerea unui nivel optim de hidratare poate încetini procesul de îmbătrânire

0
Publicat:

Rezultatele unui studiu realizat pe o perioadă de 25 de ani sugerează că o hidratare adecvată poate fi chiar mai benefică decât se credea anterior, având potenţialul de a încetini procesul de îmbătrânire, relatează UPI, potrivit Agerpres.

Hidratare. FOTO Shutterstock

O hidratare deficitară poate creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cronice şi de deces prematur, arată studiul publicat luni de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Departamentul pentru Sănătate al Statelor Unite.

Studiul se bazează pe date colectate de la un număr de aproximativ 11.000 de subiecţi adulţi pe parcursul a 25 de ani.

Informaţiile iniţiale au fost colectate în urma vizitelor la medic efectuate de persoane cu vârste între 45 şi 60 de ani, acestea fiind ulterior completate cu date rezultate din vizitele la medic după 25 de ani, arară sursa citată.

Nivelurile de hidratare au fost calculate în baza valorilor sodiului seric din organismul participanților la studiu, un indicator al obiceiurilor de hidratare. Concentraţiile mari de sodiu indicau faptul că persoanele în cauză nu aveau obiceiuri ideale de hidratare sau nu consumau lichide sănătoase.

Intervalul normal al sodiului seric, definit drept intervalul în care se încadrează 95% din populaţia sănătoasă de referinţă, se află între 135 şi 146 mmol/l", se precizează în raport.

Potrivit concluziilor studiului, un nivel seric de sodiu de 142 mmol/l sau mai mult este asociat cu un risc cu 39% mai mare de boli cronice. La acest nivel, subiecţii aveau un risc cu 50% mai mare de a prezenta indicatori conform cărora erau mai vârstnici comparativ cu vârsta cronologică, inclusiv un risc mai mare de apariţie a bolilor cronice sau a decesului prematur.

Intervalul de hidratare adecvat

La peste 144 mmol/l, nivelurile sunt asociate cu un risc de 21% de deces prematur.

Nivelul scăzut al sodiului comparativ cu valorile normale a fost, de asemenea, asociat cu o probabilitate crescută de îmbolnăvire şi deces. Astfel, s-a ajuns la concluzia că menţinerea în intervalul adecvat de 138-142 mmol/l scade riscul de boli cronice şi deces prematur.

„Deoarece scăderea apei din corp este motivul cel mai frecvent pentru creşterea concentraţiei de sodiu, aceste rezultate sugerează că în cazul persoanelor al căror sodiu seric depăşeşte 142 mmol/l menţinerea constantă a hidratării optime poate încetini procesul de îmbătrânire", se arată în concluziile studiului.

Cercetare a  reprezentat continuarea unui studiu efectuat pe şoareci, care a condus la o ipoteză similară.

Autorii au notat limitările concluziilor la care au ajuns, precizând că acestea ar trebui confirmate prin studii suplimentare.

Cu toate acestea, sunt necesare studii intervenţionale pentru a se dovedi această legătură", au mai precizat cercetătorii cercetătorii, scrie Agerpres.

Câtă apă trebuie să bem zilnic

Amintim că un consum de opt pahare de apă pe zi, echivalentul a doi litri, este o regulă universal valabilă, care apare adesea în ghidurile de sănătate. Cu toate acestea, cel mai riguros studiu de până acum privind consumul de apă, relevă faptul că oamenii au nevoie de cantități diferite în funcție de vârstă, metabolism, ocupație și alte caracteristici.   

Mai multe pentru tine: