De ce nu vine copilul? Explorarea cauzelor infertilității în cuplu
0Tot mai multe cupluri se confruntă cu întrebarea dureroasă: „De ce nu vine copilul?” Infertilitatea nu mai este o raritate, ci o problemă comună a societății moderne, influențată de factori de stil de viață, stres, alimentație sau dezechilibre hormonale. OMS o consideră deja o afecțiune complexă care necesită o abordare atentă și personalizată.
Infertilitatea și anovulația sunt de fapt simptome ale unei boli, uneori grave ce apar la unul sau la ambii parteneri din cuplu.
Există cercetări care arată că stilul de viață modern are un rol important în apariția infertilității. Factori esențiali (sedentarismul, stresul cronic, fumatul, alimentația nesănătoasă, deficitul de somn, poluarea) pot afecta în mod negativ fertilitatea la femei și la bărbați. Toți acești factori pot duce la dezechilibre hormonale, probleme cu ovulația, cu funcționarea organelor reproducătoare, cu sperma, sau pot face ca organismul să nu răspundă bine la tratamentele de fertilitate.
Fertilizarea in vitro în contextul infertilității – Opțiune terapeutică de primă linie
În ultimii ani s-a discutat foarte mult despre problema infertilității și s-a constatat că afectează ambii parteneri. Cauzele infertilității pot fi atât la bărbat cât și la femeie, în proporții aproximativ egale.
Infertilitatea poate avea multiple cauze, iar uneori rămân inexplicabile. În cazul femeilor, cea mai frecventă cauză este blocarea trompelor uterine care duce la anomalii în procesul de ovulație. Alte cauze sunt tulburările hormonale. Medicii consideară că obstrucția trompelor uterine ar putea să apară din cauza unei inflamații sau intervenții chirurgicale pelvine anterioare.
În ceea ce privește tulburările de ovulație, aici există mai multe cauze:
· Disfuncții ale sistemului hipotalamo-hipofizar
· Hiperprolactinemia
· Insuficiența ovariană prematură
· Activitatea fizică în exces
· Sindromul ovarelor polichistice
· Tulburările de alimentație
· Stresul cronic excesiv o perioadă îndelungată de timp.
Infertilitatea feminină poate fi cauzată de: polipi, fibroame, malformații uterine, edometrioză (care afectează funcția uterului, trompelor și ovarelor).
În unele cazuri pot apărea probleme de fertilitate din cauza structurii anormale a organului reproducător sau a unei boli netratate, cum este endometrioza.
Fertilizarea in vitro este o soluție eficientă în caz de infertilitate
În prezent, tratamentul de fertilizare in vitro (FIV) este efectuat în clinici de specialitate, care folosesc cele mai moderne echipamente și unde există medici care sunt specialiști cu o vastă experiență în acest tratament și care analizează fiecare caz în parte cu cea mai mare atenție și dedicație.
Un astfel de loc, unde se efectuează tratamente FIV în România, este clinica Embryos. Aici medicii aplică tratamente personalizate și fac o selecție optimă a protocolului de stimulare și a dozei de hormoni. Medicii de la această clinică au o vastă experiență în tratamentul de fertilizare in vitro și acordă timp și atenție maximă pacienților. Ei informează cu răbdare fiecare pacient în parte cu privire la eficacitatea tratamentelor de fertilizare in vitro. Această clinică din România este deja apreciată de multe cupluri care au apelat la ea.
La Embryos, medicii acordă interes și stării psihice a unei femei care are probleme de fertilitate și urmează să facă investigații amănunțite și terapia de fertilizare in vitro (FIV). Asta înseamnă că medicii specialiști acordă și consiliere psihologică individuală sau de cuplu, pentru a reduce stresul asociat cu infertilitatea și tratamentele recomandate.
Îngrijirea psihologică este importantă înainte și în timpul tratamentul de FIV, pentru starea de bine a pacientei și consolidarea legăturii dintre parteneri în cuplu. O procedură dificilă este asociată cu multe emoții, care nu sunt ușoare și în plus, ar putea afecta relația în diverse moduri. În multe cazuri, partenerii se pot învinovăți unul pe altul, ambii pot simți anxietate, depresie, o tristețe imensă. Ei se pot percepe ca fiind neputiincioși sau incompleți, pentru că nu reușesc să aibă un copil.
În astfel de cazuri este indicată chiar psihoterapia. Discuțiile cu un psiholog pot îmbunătăți starea emoțională a ambilor parteneri și asta le poate salva relația. Medicii pot sugera anumite strategii și tehnici prin care ambii parteneri în cuplu pot face față mai ușor emoțiilor dificile. Astfel de cazuri apar, mai ales dacă se fac proceduri mai complexe pentru a trata infertilitatea. Se întâmplă frecvent ca unul dintre cei doi parteneri să fie mai sensibil și să se îndepărteze emoțional într-o perioadă mai dificilă. În general, astfel de pacienți care nu pot face față anxietății decid să vină la psiholog.