Articol publicitar

Când este cel mai potrivit moment să optezi pentru un implant dentar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Implanturile dentare sunt la ora actuală cea mai apreciată metodă de înlocuire a dinţilor lipsă. Pentru faptul că se introduc direct în os, ele se comportă exact ca un dinte normal şi pot fi folosite ca atare.

Chiar şi din punct de vedere estetic, un medic dentist cu experienţă, poate face ca implantul dentar să nu se distingă de ceilalţi dinţi, redând pentru pacientul tratat frumuseţea zâmbetului pierdut.

De ce sunt implanturile dentare atât de apreciate

Implanturile dentare sunt în general fabricate din titan, un metal foarte rezistent, şi o parte ceramică, numită coroană, fixate între ele prin bontul protetic. Titanul se inserează direct în os, sub forma unui şurub din metal, ce se comportă ca rădăcina unui dinte, iar pe el se fixează coroană.

Atât titanul, cât şi ceramica nu sunt materiale alese la întâmplare. Pentru proprietăţile lor chimice care le fac să fie compatibile cu ţesuturile din corpul uman, ambele sunt foarte apreciate în medicină. Ele nu provoacă alergii şi atâta timp cât pacientul nu suferă de afecţiuni grave ale sistemului osos, reprezintă o metodă fiabilă de înlocuire a dinţilor pierduţi.

De asemenea, îngrijit corespunzător, implantul poate rezista la fel de mult ca dinţii naturali. În plus, îngrijirea sa nu presupune o igienă orală aparte, ci doar respectarea regulilor de bază şi anume spălarea zi de zi a dinţilor şi definitivarea ritualului prin folosirea aţei dentare şi a apei de gură.

Ce presupune inserţia unui implant dentar

Procesul prin care se inserează un implant dentar poate varia de la pacient la pacient. De aceea, consultarea unui medic dentist cu experienţă şi respectarea cu sfinţenie a tuturor indicaţiilor oferite de acesta este absolut vitală. În general, dacă nu apar complicaţii, procedura medicală se desfăşoară în felul următor:

・În prima fază este necesară efectuarea unor radiografii dentare şi examene medicale în funcţie de indicaţiile medicului. Pe baza lor, medicul dentist va stabili dacă pacientul este apt sau nu pentru a i se insera un implant dentar;

・Apoi, dacă medicul dentist consideră că implantul dentar are şanse de succes, se trece la pasul următor, procedura medicală propriu-zisă, care se desfăşoară sub anestezie locală. În acest punct, medicul dentist va face o incizie la nivel gingiei pentru a descoperi osul şi va insera în el partea din titan;

・După inserţia implantului, în cele mai multe cazuri, medicul dentist va monta un şurub de vindecare pentru a proteşa filetul intern. Acest pas este necesar pentru a acorda gingiei timpul necesar de vindecare;

・După vindecarea gingiei, se descoperă lucrarea, se scoate şurubul de vindecare şi în locul lui se montează coroana, dintele fals realizat de medicul dentist împreună cu tehnicianul său;

・Legătura dintre şurubul de titan şi coroana dentară se face cu ajutorul bontului protetic fabricat la alegerea pacientului din metal ca şi şurubul cu rol de rădăcină, sau ceramică, la fel ca şi coroana dentară.

După tratament, existenţa unui implant presupune şi controale stomatologice periodice. În cazul unei infecţii, şansele de succes ale implantului scad exponenţial pe măsură ce durata de timp în care aceasta este descoperită creşte.

Când este momentul să iei în consideraţie inserţia unui implant dentar

Atâta timp cât procesul de maturizare s-a încheiat şi oasele nu mai cresc, orice adult poate discuta cu medicul său dentist posibilitatea înlocuirii dinţilor lipsă cu implanturi dentare. În cele mai multe cazuri, dacă persoana ce doreşte un implant nu este fumătoare şi nu suferă de diabet, osteoporoză sau paradontoză, medicul dentist o va încuraja să meargă mai departe, dar nu înainte de a efectua o serie de analize medicale şi radiografii.

Care este preţul unui implant dentar

Preţul unui implant dentar depinde foarte mult de calitatea materialelor preferate de pacient. Costă considerabil mai mult, dar ceramica de exemplu, poate fi înlocuită de zirconiu care dă noului dinte o transparenţă aparte, făcându-l să pară şi mai natural. De asemenea, există şi mai multe tipuri de şuruburi, fiecare cu preţul său.

Pentru o estimare de preţ cât mai precisă, singura persoană capabilă să facă un calcul exact este medicul dentist. În urma radiografiei şi a analizelor solicitate, el poate stabili dacă este necesar sau nu implantul adiţional de os şi poate explica beneficiile fiecărui tip de implant în parte pentru ca pacientul să facă o alegere în cunoştinţă de cauză.