Atenţie la caloriile din dieta de post!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele alimente consumate de cei care ţin post îngraşă mai mult decât cele „de dulce“. În general, dieta permisă în această perioadă are un indice glicemic ridicat şi multe calorii. Astfel, până la ieşirea din post putem acumula aproximativ două kilograme.

Renunţând la proteinele şi la grăsimile de origine animală, multe persoane au tendinţa de a mânca mai mult în timpul postului, pentru a-şi potoli foamea, deoarece majoritatea produselor de post sunt mai puţin săţioase. Dar unele alimente de post sunt mai bogate în calorii decât cele „de dulce".

„Postul nu înseamnă doar renunţarea la produsele de origine animală, ci un regim alimentar echilibrat, cu porţii moderate. Unele produse de post de pe rafturile magazinelor pot să conţină şi 300-400 de calorii/100 g", spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Nu mâncaţi porţii prea mari!

Pentru a aduce organismului proteine şi aminoacizi esenţiali şi pe durata postului, specialiştii recomandă consumul zilnic de mazăre, fasole, soia şi de oleaginoase de tipul nucilor, fisticului, alunelor, migdalelor. Datorită bogăţiei în proteine, acestea se apropie ca valoare nutritivă de carne.

În plus, nuciferele mai conţin şi acizi graşi esenţiali Omega 3, necesari bunei funcţionări a creierului, vitamine şi minerale, dintre care cele mai importante sunt potasiul, calciul, fierul şi magneziul.

Cu toate acestea, nu trebuie să mâncăm mai mult de 40-50 g de oleaginoase (un pumn), şi nu mai mult de o porţie de orez sau de cartofi fierţi pe zi, deoarece sunt bogate în calorii.

Ţineţi cont de indicele glicemic

Un alt criteriu de care trebuie să ţinem cont în cadrul dietei de post este indicele glicemic (IG). Acesta reprezintă răspunsul organismului nostru după consumul unor alimente bogate în glucide (carbohidraţi), cum sunt fructele, legumele, pastele făinoase, pâinea şi produsele de patiserie.

Unele alimente, odată consumate, eliberează brusc în sânge un nivel crescut de glucide, ceea ce determină creşterea nivelului glicemiei. Acestea au, de regulă, un indice glicemic ridicat (peste 70).

Alte alimente, cum sunt fructele şi legumele, eliberează lent glucidele în organism, ceea ce înseamnă că nivelul glicemiei nu este afectat în mod negativ, acestea fiind alimente cu un indice glicemic scăzut sau mediu (între 55 şi 69).

Multe dintre produsele alimentare de post au un indice glicemic ridicat, atrag atenţia specialiştii. De exemplu, pâinea albă are IG 95, cartofii fierţi 85, orezul 64, iar pastele făinoase 59.

Mai multe pentru tine:
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Cum evaluează comunitatea de informații intențiile Rusiei în privința incursiunilor în spațiul aerian al Poloniei
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
„Înțepături” între profesori pe tema creșterii normei. „Cum fac învățătoarele cele două ore remediale?” vs „Câinele moare de drum lung”
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești