Alimentele falsificate, dificil de recunoscut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru confirmarea contrafacerii unor produse alimentare sunt necesare teste în laboratoare speciale. Produsele alimentare contrafăcute reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece pot conţine substanţe de o calitate îndoielnică din punct de vedere nutriţional.

Citiţi şi: Campanie „Adevărul de Seară" Învaţă să mănânci sănătos. Supa de ceapă-o variantă perfectă pentru sezonul cald VIDEO

O mare parte din alimentele pe care le consumăm zilnic nu sunt de cea mai bună calitate. Potrivit nutriţioniştilor, specialităţile din carne, pâinea, mierea de albine, uleiul şi produsele lactate se numără printre cele mai falsificate produse. Însă falsul alimentar este dificil de confirmat, deoarece implică investigaţii de laborator, unde serviciile sunt contracost. Pentru a fi echilibrat din punct de vedere nutriţional, un produs ar trebui să respecte câteva criterii. „Principalele criterii care atestă autenticitatea unui produs sunt respectarea compoziţiei ce ar trebui să fie conformă cu reţeta originală, a metodei de producere şi de conservare şi specificarea originii produsului", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

De asemenea, se impune menţionarea pe etichetă a sistemului agricol din care provin ingredientele (convenţional, ecologic, modificat genetic etc.) şi anul de producţie. În ceea ce priveşte falsul alimentar, un aliment este considerat contrafăcut atunci când un ingredient din compoziţia sa a fost eliminat parţial sau total, când în compoziţie au fost adăugate substanţe pentru a mări volumul sau greutatea ori pentru a reduce calitatea. În plus, falsul provine şi din utilizarea de aditivi alimentari interzişi sau din folosirea lor în doze mai mari decât cele reglementate.

Atenţie la preparatele din carne!

Potrivit nutriţioniştilor, produsele din carne sunt cele mai falsificate alimente. Pericolul cel mai mare vine din înlocuirea proteinei animale cu cea vegetală, obţinută din soia, ceea ce schimbă valoarea nutritivă a produsului. În plus, pentru a îmbunătăţi gustul şi aspectul, se mai adaugă din belşug şi aditivi alimentari. Unui astfel de tratament sunt supuse unele produse pasteurizate, precum muşchiul, şunca, unele afumate, de exemplu, cârnaţii, costiţa şi slănina, conservele din carne şi tocăturile (carnea tocată şi pasta de mici).

Nutriţioniştii ne sfătuiesc să fim prudenţi atunci când cumpărăm astfel de produse, deoarece unele dintre ele au în compoziţie organe de animale, şorici, grăsimi „rele", tendoane şi aşa-numitele E-uri pentru reţinerea apei, guma caragenan (E 407), polifosfaţi (E 452), carmin (E 120) şi amidon modificat (E1404, E 1440) ce creşte indicele glicemic al cărnii care, în mod obişnuit, este 0. Un alt aliment de bază uşor de falsificat este laptele. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi susţine că există trei procedee prin care laptele se falsifică: prin adaos de apă şi prin extragerea grăsimilor, prin amestecarea laptelui de la diferite specii şi prin mascarea alterării cu ajutorul conservanţilor care menţin aciditatea.

Speciile valoroase de peşte, înlocuite

Medicii recomandă peşte de trei ori pe săptămână, deoarece reprezintă o sursă importantă de acizi graşi Omega 3 care menţin inima sănătoasă. Însă peştii care conţin aceşti acizi graşi pot fi uşor înlocuiţi cu unele specii inferioare. „Somonul poate fi înlocuit cu păstrăvul curcubeu, mai ieftin. Somonul afumat este uşor de substituit cu păstrăvul de cultură (Salmo salar) provenit din crescătoriile norvegiene sau scoţiene", explică specialistul. 

Uleiul de măsline, cea mai contrafăcută grăsime

Uleiul de măsline este cel mai falsificat produs gras din lume. Prin urmare, pentru a beneficia de acizii graşi Omega 3 şi Omega 6 din uleiul de măsline este bine să-l alegem numai pe cel extravirgin. Celelalte tipuri de ulei de măsline sunt rafinate, ceea ce înseamnă că şi-au pierdut o mare parte din substanţele valoroase, precum vitamine şi antioxidanţi. În plus, solvenţii utilizaţi în acest proces determină modificări ale acizilor graşi. De asemenea, pe etichetă ar trebui specificată ţara de origine: Grecia, Spania, Italia etc.

Mai multe pentru tine:
Creștere importantă a pensiilor pentru o categorie de români. Cine va primi cu 275 de lei mai mult lunar din 2026
Archie și Lilibet, alături de părinții lor într-o imagine inedită de familie! Prințul Harry și Meghan Markle dau o veste mare
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile