A fost autorizat primul tratament pentru ficatul gras

0
Publicat:

FDA a autorizat folosirea unui tratament unic pentru o formă gravă a bolii ficatului gras, care afectează milioane de persoane din Statele Unite.

Tratament pentru steatoza hepatică, autorizat în SUA -Foto Arhivă

Medicamentul dezvoltat de Madrigal Pharmaceuticals a fost autorizat pentru a fi folosit de adulţii diagnosticaţi cu steatohepatită non-alcoolică (NASH sau, mai nou, MASH), care suferă de fibroză hepatică, potrivit Agerpres.

Boala constă într-o acumulare anormală de grăsimi în ficat, ceea ce declanşează inflamaţia cronică a acestui organ. Celulele ficatului sunt înlocuite treptat de fibroză, ţesut cicatricial care poate degenera în ciroză sau chiar în cancer. Afecțiunea este strâns asociată cu obezitatea și până acum nu exista un tratament. Astfel, reprezină o piață enormă pentru companiile farmaceutice.

Concret, steatoza hepatică reprezintă acumularea de grăsime în exces în jurul ficatului, iar boala afectează 30% din populația României. Mai mult decât atât, mulți pacienți nu sunt conștienți de prezența afecțiunii.

Fundația Americană pentru Ficat aplaudă decizia Agenției pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite și spune că medicamentul „aduce speranţă milioanelor de americani", potrivit unui comunicat. 

Afecțiunea ar urma să devină principala cauză a transplanturilor de ficat în Statele Unite până anul viitor, mai precizează Fundația.

Milioane de oameni, vizați de noul tratament

O estimare a Agenției americane pentru alimente și medicamente (FDA) preconizează ă că noul tratament ar putea ajuta între 6 și 8 milioane de americani, iar cifra ar continua să crească. Până acum, pacienții „nu dispuneau de un medicament care să acţioneze direct asupra leziunilor ficatului lor", a declarat Nikolay Nikolov, reprezentant din cadrul FDA, citat într-un comunicat. 

Medicamentul se administrează dată pe zi, pe cale orală și trebuie să fie însoțit de o dietă sănătoasă și de exerciții fizice. Un studiu clinic efectuat pe circa 900 de persoane a demonstrat că, după o perioadă de 12 luni, pacienţii care au primit tratamentul au observat beneficii, comparativ cu cei cărora li s-a administrat un placebo. Cele mai frecvente efecte secundare au fost diareea şi greaţa.  Această autorizare "reprezintă punctul culminant a 15 ani de cercetare", a declarat Bill Sibold, manager la Madrigal Pharmaceuticals. 

„Este un moment istoric" pentru acest domeniu, a mai spus el, potrivit sursei citate. 

Din luna aprilie, pacienți americani vor găsi tratamentul în farmaciile de specialitate.