Un judecător obsedat sexual a rămas şomer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii a decis excluderea judecătorului Dumitru Mircea Dinică de la Judecătoria Constanţa „pentru comportament nedemn şi abateri disciplinare“. Magistratul a fost acuzat că ar fi hărţuit câteva colege grefiere. Dinică se apără spunând că femeile nu sunt genul lui, iar acestea i-au făcut rău intenţionat.

Dumitru Mircea Dinică (43 de ani) a fost exclus miercuri din magistratură după ce colegele sale de la Judecătoria Constanţa s-au plâns de comportamentul lui. Potrivit acestora, bărbatul le făcea avansuri grefierelor, iar femeile ajunseseră să nu meargă decât în grup în biroul lui Dinică. Comportamentul neadecvat al judecătorului a fost reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la 22 iunie 2010 de Angela Asăvoae.

Mai citeşte şi:

Judecătorul Dinică, exclus din magistratură pentru propuneri indecente făcute grefierelor

Prostituatele din Orăştie au schimbat tariful: nu mai vor lei, cer euro

„Domnul judecător a invitat-o insistent în biroul dumnealui, sub pretextul de a-i preda dosarele aflate la primul termen de judecată, iar în timp ce doamna grefier se îndrepta spre ieşirea din birou, magistratul a cuprins-o cu mâinile de şolduri spunându-i «ce mă ispiteşti»", se arată în raportul Comisiei de Disciplină al CSM.

Patru judecătorii

Alte două grefiere s-au plâns că au fost hărţuite, însă ele nu au reclamat superiorilor cele petrecute. Una dintre scene s-a petrecut sub ochii unui jandarm.

„În timp ce discutam cu domnul judecător Dinică, care venise să-mi aducă cheile de la nivelul I, a venit şi o grefieră, care a venit să ia cheile de la nivelul II. În momentul în care aceasta a intrat, domnul judecător a spus «ce fată frumoasă», la care grefiera nu a răspuns şi şi-a luat cheile.  Când a plecat domnul judecător a prins-o de încheietura mâinii şi i-a spus să stea puţin, dar grefiera şi-a tras mâna spunând că are treabă. A fost un moment jenant şi pentru mine", a declarat jandarmul.

Traseul lui Dumitru Mircea Dinică, atât personal, cât şi profesional, este unul încurcat. Originar din Bascov, judeţul Prahova, a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea „Dimitrie Cantemir " din Bucureşti în 1995. Şi-a făcut definitivatul la Piteşti, unde s-a căsătorit cu Marieta Trandafir. După doi ani, în anul 1997, a fost numit judecător la Târgu Secuiesc, judeţul Covasna. Proaspăt divorţat, s-a recăsătorit cu Ildiko Gaspar. Căsnicia a durat trei ani.

În anul 2000 s-a transferat la Judecătoria Gurahonţ, judeţul Arad, de unde a plecat în 2007, tot prin transfer, nu înainte de a scandaliza comunitatea pentru că se afişa în compania unei adolescente de 14 ani, Alexandra Maria Popa.

„În ianuarie 2007 l-am rugat să nu o mai aducă pe prietena lui la birou. Probabil voia să o impresioneze. Fata avea 14 ani şi nu mi s-a părut că instanţa este un loc potrivit pentru un minor. M-a îmbrâncit către uşă ca să mă dea afară din birou şi m-a înjurat. Am anunţat imediat Tribunalul", a declarat Câmpeana Crişan, preşedinta Judecătoriei Gurahonţ.

Dinică a primit un avertisment, apoi s-a transferat la Judecătoria Constanţa. „A făcut cereri de transfer la 18 instanţe odată", a mai precizat Crişan.

Soţie minoră

Alexandra Maria Popa i-a devenit soţie la 15 ani, prin dispensă specială dată de Starea Civilă. „Eu i-am căsătorit, eu am oficiat. Căsătoria s-a făcut aici, la noi. Fata locuieşte acum cu cei doi copii ai ei în Zimbru, un sat situat la zece kilometri distanţă", a declarat Ion Florea, primarul din Gurahonţ. Nici ultima căsnicie n-a mers.

Adolescenta l-a părăsit cu scandal şi a plecat la ea acasă cu cei doi copii, Antoni (2 ani) şi Alexandru (3 ani). Ea a intentat divorţ, dar procesul a fost însă suspendat din cauză că, se arată pe portalul instanţelor, niciuna dintre părţi nu s-a prezentat.

Dumitru Mircea Dinică a declarat că va ataca decizia de excludere din magistratură până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Spune că grefierele l-au reclamat pentru că el este un tip dur.

„Grefiera Angela Asăvoae este o fire mai emotivă. Plânge non-stop. Se poartă aşa pentru că am fost aspru cu ea. Nici vorbă să mă leg de vreuna. Angela Asăvoae este prea bătrână pentru mine, Cristina Călin este prea dezvoltată şi înaltă ca să-mi placă, iar Cătălina Zbărela am înţeles că are prieten şi nu mă puteam încurca cu ea. Este o gogomănie totul. Le mai spuneam diverse glume, însă niciodată nu au avut tentă sexuală", se justifică fostul magistrat.

Despre neveste spune că l-au înşelat şi că le-a înşelat, la rândul său. „Pe Alexandra am salvat-o de la prostituţie. Am înşelat-o când era plecată la maică-sa. Au fost câteva escapade, e ceva simplu şi normal pentru un bărbat. Este vorba totuşi şi despre necesităţile organismului unui bărbat", mărturiseşte judecătorul Dinică.

Preşedintele Judecătoriei Constanţa, Mihail Stănescu Sas, n-a vrut să comenteze comportamentul subalternului său. „Tot ce pot să vă spun este că era judecătorul cu cele mai multe restanţe în motivarea dosarelor - 198, vechi din 2009", a declarat acesta.

"Au fost câteva escapade, e ceva simplu şi normal pentru un bărbat. Este vorba totuşi şi despre necesităţile organismului unui bărbat."
Dumitru Mircea Dinică
fost judecător