Video Ultimul convoi agabaritic ajunge la Termocentrala Mintia: „Este echivalentul a peste 500 de autoturisme obișnuite”

0
Publicat:

Un nou convoi agabaritic, folosit pentru aducerea unui generator la Termocentrala Mintia, va tranzita vestul României. Măsuri speciale au fost luate pentru asigurarea transportului pe un traseu rutier de aproximativ 250 de kilometri.

Transport agabaritic pe Autostrada A1. Foto: Daniel Guță. ARHIVĂ.

Sâmbătă, 17 mai, dimineața, va porni din Nădlac ultimul convoi agabaritic de mari dimensiuni cu destinația Termocentrala Mintia, al șaselea transport de acest tip din 2025. Un nou generator de capacitate mare va fi livrat centralei electrice.

„Cu o masă totală de 753 de tone, acest convoi este echivalentul a peste 500 de autoturisme obișnuite. Celelalte dimensiuni ale transportului agabaritic sunt: 118 metri lungime (aproximativ cât un teren de fotbal), 6 metri lățime și 5,4 metri înălțime”, a transmis Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara.

Convoiul va pleca sâmbătă din Nădlac spre Giarmata, de unde va coborî prin nodul rutier către Drumul Județean 691. Duminică va staționa. Luni va parcurge traseul de la Giarmata spre Lipova. Marți și miercuri va traversa podurile de la Conop, iar joi va trece de podul de la Zam, pe Valea Mureșului, pe DN 7.

„Pentru a asigura trecerea în siguranță a celor șase transporturi excepționale peste trei poduri – două din județul Arad și unul din județul Hunedoara – a fost montat și demontat de 18 ori sistemul de tip fly-over, o soluție tehnică complexă ce permite susținerea greutăților extreme”, a precizat DRDP Timișoara.

Joi, 22 mai, convoiul va urca pe autostrada A1 Lugoj–Deva, prin nodul rutier Ilia, și va staționa la coborârea pe DN 68A, în zona Grind. Vineri, 23 mai, generatorul transportat va ajunge la Termocentrala Mintia (video).

Șoferii care tranzitează în această perioadă șoselele și autostrada din vestul României sunt sfătuiți să verifice din timp rutele alternative și să manifeste prudență și răbdare pentru a evita incidentele.

Termocentrala Mintia trece de la cărbune la gaz metan

Înființată la începutul anilor ’70, Termocentrala Mintia și-a încetat activitatea în 2021 și a fost vândută în 2022 de statul român, cu peste 91 de milioane de euro, către grupul Global Mass Energy. În prezent, se află în proces de retehnologizare, urmând să fie transformată într-o termocentrală pe gaz, în urma unei investiții estimate la 1,4 miliarde de euro.

Noua centrală de la Mintia, cu o putere de peste 1.700 MW, este prevăzută să fie pusă în funcțiune în vara anului 2026. Ea va funcționa în locul fostei „stele de pe Mureș” – termocentrala din anii ’70 care producea energie pe bază de cărbune extras din minele din Valea Jiului și din import.

Termocentrala Mintia. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Unitatea va folosi gaz natural și va include două turbine cu gaz, o turbină cu abur și trei generatoare SGen5-3000W de la Siemens. Totodată, componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea la noile tehnologii de producere a energiei pe bază de hidrogen. Investitorii estimează că proiectul va crea aproximativ 700 de locuri de muncă.

În paralel cu retehnologizarea termocentralei, au loc lucrări la conducta de gaze care o va alimenta, pe traseul Sântămăria-Orlea – Mintia, cu o lungime de circa 60 de kilometri. Investiția are o valoare totală care depășește 60 de milioane de euro, potrivit Ministerului Energiei.