Trupul neînsufleţit al regizorului Ion Cojar va fi depus în foaierul TNB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupul neînsufleţit al regizorului Ion Cojar va fi depus în foaierul TNB

Corpul neînsufleţit al regizorului Ion Cojar va fi depus, miercuri, în foaierul Sălii Mari a TNB, între orele 10- 13, înhumarea urmând să aibă loc la cimitirul Sf. Vineri, anunţă reprezentanţii Teatrului Naţional Bucureşti.

Ion Cojar a fost "un regizor proeminent, un distins pedagog şi animator al teatrului românesc", se arată într-un comunicat al instituţiei. "Colegii din TNB care l-au avut alături în calităţile sale de artist, de profesor şi de director îi resimt dispariţia ca pe o imensă pierdere. Autor, de-a lungul unei cariere de aproape şase decenii, a peste o sută de spectacole, Ion Cojar, regizor cu o extrem de vastă cultură şi cu un gust artistic rafinat, impecabil, a ştiut şi a reuşit întotdeauna să creeze pe scenă atmosferă, să transmită stare, să dezvolte un univers. (...) Sub bagheta sa, TNB a cunoscut unii dintre cei mai faşti ani ai istoriei sale", se precizează în document.

Actorul şi regizorul Ion Cojar a încetat din viaţă, în dimineaţa zilei de duminică, la vârsta de 78 de ani, la spitalul "Profesor Dr. Agrippa Ionescu" din Capitală, unde era internat de mai multe luni.

"Este o mare pierdere pentru toţi oamenii de teatru din România. Ion Cojar, ca profesor, a format foarte multe generaţii de actori şi regizori.  Senzaţia imediată este că a plecat mult prea repede dintre noi", a declarat pentru NewsIn actorul Florin Zamfirescu. Moartea "celui mai mare teoretician al teatrului pe care l-am avut"  este o mare pierdere pentru tot teatrul românesc, a spus şi actorul Dan Puric, care ar fi urmat să joace în stagiunea 2009-2010 în piesa regizată de Ion Cojar la Teatrul Naţional Bucureşti, "Idolul şi Ion Anapoda". "Pentru teatru, el este cel care a ţinut zona de ştiinţa teatrului la cel mai înalt nivel", a adăugat Dan Puric.

Născut pe 9 ianuarie 1931, Ion Cojar a urmat cursurile Facultăţii de Regie şi Teatru a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Până în  2000, a fost profesor universitar la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. În perioada 1969-1972, a fost director la Teatrul Mic, iar între 1997 şi 2001 a condus Teatrul Naţional Bucureşti. A primit premiul Uniter pentru întreaga carieră, în 1996.

În 2001, Ion Cojar a fost decorat cu Ordinul Steaua României în gradul de ofiţer.