Totul despre programul Rabla pentru Electrocasnice. Când începe şi ce valoare au voucherele - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock

Programul rabla pentru electrocasnice, care va începe pe 17 iunie, va rămâne pe structura anului 2021, a anunţat ministrul Mediului, Barna Tanczos. „Vom avea în derulare un program care va viza trei tipuri de echipamente electrocasnice, mai exact în prima etapa vor fi maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere. În etapa a doua vor fi laptopuri, tablete, dar nu vor mai fi televizoare”, a anunţat ministrul Mediului.

„Prin acest program ne dorim să eliminăm din gospodării, echipamentele care sunt consumatoare de energie electrică într-o măsură peste limitele care astăzi pot fi atinse prin echipamente moderne, motiv pentru care pentru fiecare echipament nou cumpărat se predă un echipament vechi”, a spus Tanczos Barna. 

   

Ediţia 2022 a programului Rabla pentru electrocasnice va începe în data de 17 iunie, iar prima etapă se va termina pe 14 iulie, a anunţat ministrul mediului care a explicat că Rabla electrocasnice va începe aşa de târziu pentru ca oamenii să aibă timp să se documenteze pentru a decide exact ce vor să-şi cumpere.

„Vom avea doua sesiuni de depunere de solicitări, precedate de câte o săptămână de înscriere în program pentru cetăţenii care nu au participat în programul de anul trecut. Cei care şi-au creat cont de utilizator pentru a beneficia de acest program,  trebuie să se înscrie din nou”, a declarat Barna.

„Anul acesta vom avea un buget majorat cu 25 de milioane, fiind un total de 100 de milioane de lei, faţă de 75 milioane lei în 2021. Anul trecut, mulţi şi-au luat vouchere, dar nu le-au folosit, astfel că s-au utilizat cam 40 de milioane lei, deci puţin peste jumătate din buget”, a spus ministrul.

Ministrul Tanczos Barna spune că a existat un trend ciudat în 2021: multă lume s-a înscris în program şi mulţi nu au folosit voucherele. „Probabil că oamenii nu s-au documentat. Anul acesta le dăm posibilitatea să facă acest lucru şi să afle ce aparate sunt mai eficiente”.

Voucherele emise trebuie valorificate în maximum 7 zile, în loc de 15 zile cum era în anul 2021. 

„Prin această presiune creăm un mecanism mai eficient, iar cine s-a documentat şi s-a decis trebuie să meargă în cel mult 7 zile să valorifice acest cupon prin care să reducă preţul de cumpărare”, spune ministrul. Condiţia a fost introdusă şi din cauza ratei reduse de utilizare a voucherelor în 2021.

Încă o schimbare este că nu se va mai putea solicita în diverse sesiuni voucher pentru acelaşi tip de echipament.

„Au fost persoane care, practic, ocupând un loc în prima etapă, nu au lăsat alţi cetăţeni să se înscrie în program: au solicitat voucher, nu l-au valorificat şi au revenit şi în a doua etapă pentru acelaşi lucru. Astfel dacă cineva a cerut voucher pentru maşini de spălat în prima etapă din program şi nu l-a valorificat, nu va mai putea cere voucher tot pentru maşini de spălat în etapa a doua, ci trebuie să solicite cupon pentru alt tip de aparat”, a explicat ministrul. 

Calendarul pentru prima sesiune Rabla

Prima ediţie începe pe 17 iunie ora 10, va exista o săptămână de înregistrare a beneficiarilor (oamenii să-şi facă în platforma electronică conturi şi urmează 3 etape pentru solicitare a voucherelor.

Etapa 1 se va desfăşura în perioada  25 iunie - 1 iulie şi vor fi incluse maşini de spălat rufe, spălat vase şi frigidere. Bugetul total pentru această etapă va fi de 25 milioane lei.

Etapa 2 se va desfăşura în perioada 1 - 7 iulie şi vor fi incluse tablete şi laptop-uri. Bugetul total va fi de 10 milioane lei. 

Etapa 3 va fi în perioada 8 - 14 iulie şi vor di incluse aparate de aer condiţionat, aspiratoare, uscătoare de rufe. Bugetul total va fi de 15 milioane lei.

Buget total pentru prima sesiune va fi de 50 milioane lei

Valoarea voucherelor

  • 500 lei: laptop-uri
  • 400 lei: maşini de spălat rufe, aparate de aer condiţionat, maşini de spălat vase, frigidere, uscătoare de rufe
  • 300 lei: tablete
  • 200 lei: aspiratoare

Televizoarele au fost excluse din ediţia 2022 a programului Rabla pentru electrocasnice

„Am eliminat televizoarele pentru că riscam să transformăm acest program într-un program doar pentru ele. Cred că anul trecut am asigurat un sprijin suficient de mare pentru televizoare. Succesul programului nu se poate măsura în numărul de TV-uri cumpărat. Nu cred că un astfel de program trebuie să se concentreze pe televizoare, ci pe echipamente ce ajută gospodăriile să consume mai puţin. Pe acele echipamente se va concentra programul”, a spus ministrul Tanczos Barna, întrebat de ce televizoarele nu mai sunt incluse în Rabla.