Şoarecele din salam
0Un student a avut surpriza să găsească, într-un baton de salam de vară, un şoarece. Nelu Luca a cumpărat mezelul la începutul săptămânii trecute şi a consumat aproape jumătate din acesta.
„Am împachetat imediat salamul şi l-am pus în frigider. Mai apoi, persoana la care stau în gazdă a făcut o reclamaţie la Protecţia Consumatorului”, a declarat studentul.
Din primele verificări efectuate de autorităţile sanitar-veterinare, reiese că şoarecele ar fi ajuns în compoziţia salamului chiar de pe linia de producţie a unei fabrici de mezeluri din Tulcea, deţinută de societatea Tabco Campofrio România.
Pe de altă parte, OPC Iaşi nu a luat nicio măsură împotriva celor care au vândut salamul.
„Într-un astfel de caz, amenda pentru comerciant pleacă de la 3.000 până la 30.000 lei, dar această măsură este incertă, din cauză că reclamantul nu a prezentat bonul de cumpărare”, a declarat Valerian Sălăvăstru, şeful Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului.
Acesta a adăugat că încă nu poate şti dacă şoarecele din salam a pus în pericol sănătatea consumatorului. „Noi am recoltat probe din salam şi le-am trimis la un laborator pentru analiză, urmând a primi rezultatele cel târziu luni”, a adăugat Sălăvăstru.
„Cineva a vrut să ne facă rău“
Ovidiu Wencz, directorul general al Tabco-Campofrio, a aflat de la reporterii ziarului „Adevărul“ de şoarecele găsit în salamul de la Iaşi. „E o situaţie misterioasă pentru că este vorba de un salam vidat. Cu siguranţă este vorba de o mână criminală la mijloc.
Cineva care a vrut să ne facă rău a aruncat intenţionat şoarecele în pasta de carne din care a fost produs salamul respectiv. Cred acest lucru pentru că noi respectăm absolut toate normele de igienă. Totodată, salamul este produs din carne tocată, deci şoarecele nu avea cum să treacă de malaxoare”, a declarat pentru „Adevărul“, Ovidiu Wencz.
Anchetă internă
El a adăugat că va instaura o „celulă de criză” care va consta într-un control foarte riguros al fabricii, al respectării normelor de igienă şi siguranţă alimentară şi, totodată, va găsi vinovaţii.
De asemenea, Tabco - Campofrio va cerceta tot lotul de mezeluri din acea perioadă şi-i va verifica pe cei care au intrat şi au ieşit din fabrică. „Avem o fluctuaţie a personalului de 42%. Voi găsi cu siguranţă vinovatul şi nu voi avea milă”, a spus Wencz.
Acesta a recunoscut însă că fabrica trebuie să facă faţă din când în când, invaziei de rozătoare, dat fiind faptul că unitatea de producţie este amplasată la circa 300 de metri de Dunăre şi în apropierea unui penitenciar. Totuşi, Tabco-Campofrio a respectat proiectul de deratizare impus de Direcţia Sanitar-Veterinară.
Pe de altă parte, Wencz spune că Tabco-Campofrio nu este la primul caz când găseşte corpuri străine în mezeluri. „Am avut situaţii când s-au pus, în mod intenţionat, piuliţe în produse. Am rezolvat această problemă, am pus magneţi şi am gestionat situaţia”, afirmă oficialul companiei.