Şeful DNA Constanţa a dat în judecată Antena 3, EvZ şi pe Mihai Gâdea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Bodean

Procurorul DNA Andrei Bodean a dat în judecată Antena 3 şi Evz.ro după ce acestea au publicat o serie de articole cu acuzaţii grave la adresa magistratului.

Procurorul era acuzat că a arestat un avocat din Constanţa doar pentru că soţia acestuia i-ar fi respins avansurile sexuale lui Bodean. Dosarul a fost înregistrat în 28 februarie la Tribunalul Cluj (679/117/2019), informează G4media.

După cum relatează sursa citată, într-unul dintre articole, Mirel Curea, redactor-şef al Evz.ro, a afirmat că avocatul Sorin Calaigii a ajuns la puşcărie pentru că soţia lui l-a respins pe procurorul DNA. Calaigii a fost condamnat la pedeapsă cu executare, atât pe fond, cât şi definitiv pentru trafic de influenţă: ”Dacă soţia avocatului constănţean ar fi cedat avansurilor sexuale ale procurorului DNA Andrei Bodean şi ar fi acceptat să se culce cu el, cel mai probabil astăzi avocatul ar fi fost acasă, şi-ar fi văzut de familie, de profesie, de viaţă, şi-ar fi crescut liniştit şi încrezător în viitor copila. Pentru că tânăra şi frumoasa sa soţie nu a acceptat asta, astăzi, avocatul este în puşcărie”. 

Procurorul de la Constanţa a cerut CSM să îi fie apărată reputaţia. DNA a iniţiat un demers similar, cerând CSM să verifice dacă informaţiile publicate de Evz.ro şi Antena 3 sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar. CSM a admis cererea lui Bodean şi a dat dreptate DNA.

Inspecţia Judiciară a considerat afirmaţiile ”de o gravitate extremă”, ”prezentate trunchiat, într-o manieră tendenţioasă” şi nesusţinute cu probe. CSM a considerat că reputaţia profesională a procurorului a fost afectată, însă Mirel Curea a contestat decizia la ÎCCJ. Instanţa a stabilit definitiv că procurorului i-a fost afectată reputaţia, dar Evz.ro a continuat să publice articole cu aceleaşi acuzaţii la adresa procurorului. Materialele publicate de Evz.ro au fost preluate de Antena 3, la emisiunea moderată de Mihai Gâdea.

Andrei Bodean a fost delegat la şefia DNA Constanţa în 1 octombrie 2018, iar la 1 aprilie 2019 a fost reconfirmat în funcţie. Procurorul a semnat scrisorile magistraţilor împotriva modificărilor legilor justiţiei, a participat la proteste şi a candidat la şefia DNA împotriva Adinei Florea, cea care conduce de facto Secţia de Investigare a magistraţilor.

Bodean a instrumentat dosare importante în Constanţa, printre care şi cel în care a fost condamnat definitiv Nicuşor Constantinescu sau cel în care Radu Mazăre a fost condamnat la 6 ani şi jumătate în primă instanţă (terenurile subevaluate din Mamaia).