Sate izolate, oameni evacuați din locuințe și alunecări de teren în urma ploilor abundente. Probleme în mai multe județe

0
Publicat:

Ploile torențiale și vremea extremă din ultimele zile au provocat probleme în mai multe județe. Trei sate din comuna Palanca, judeţul Bacău, au rămas izolate marţi, 27 mai, după ce un pod provizoriu a fost luat de ape.

Sate izolate în urma inundațiilor Foto: IGSU

Autoritățile transmit miercuri dimineața că au fost înregistrate pagube la nivelul a 62 de localități din 16 județe (Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj,  Covasna, Harghita, Ialomița, Ilfov, Iași, Mureș, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea) și municipiul București.

Salvatorii au intervenit pentru evacuarea apei din 7 case, 75 de curți, 13 beciuri/subsoluri (1 instituție publică), 7 anexe gospodărești și de pe 5 străzi, precum și pentru degajarea unui stâlp de electricitate și a 23 copaci prăbușiți, fiind avariate 12 autovehicule”, transmite IGSU.

Din cauza apei și aluviunilor acumulate, precum și a copacilor căzuți pe carosabil, circulația rutieră a fost temporar blocată pe trei drumuri naționale (DN 13C/Harghita, DN 1E/Brașov și DN 2/Vrancea) și pe două drumuri județene (DJ 112J/Brașov și DJ 121G/Covasna).

De asemenea, în orașul Topoloveni, din județul Argeș, circulația rutieră este închisă pe podul aflat pe str. Depozitelor, până în data de 29 mai, ora 08.00, după ce un pilon a fost afectat de ape.

1.800 de oameni din trei sate din județul Bacău sunt izolați

Autoritățile transmit că efecte semnificative s-au înregistrat în:

„- localitatea Dumbrăvița, județul Brașov, unde 18 persoane (minori) au fost evacuate preventiv din locuința inundată de către autoritățile locale și relocate la rude;

- localitatea Șupitca, județul Botoșani, unde 3 persoane (2 adulți și 1 minor) au fost evacuate preventiv de către autoritățile locale și relocate la rude, deoarece riscau să rămână izolate din cauza unui podeț ce prezenta riscul major de a fi luat de ape;

- localitatea Ciugheș (comuna Palanca n.r.), județul Bacău, podul provizoriu peste râul Trotuș a fost luat de ape, iar 1.778 persoane au fost izolate rutier (Ciugheș – 1.680 persoane, Cădărăști – 80 persoane și Pajiștea – 18 persoane) există acces pietonal și cu autovehicule de teren;

- localitatea Boroșneu Mare, județul Covasna: executare breșă în digul de apărare al pârâului Zagon pentru deversarea controlată a apei pe aproximativ 500 hectare de teren arabil și pășune;

- municipiul București 1 copac a căzut pe 1 autoturism aflat în trafic, iar 1 persoană (șoferul), în urma evaluării medicale s-a constatat că nu a suferit leziuni și a refuzat transportul la spital;

- localitatea Manasia, județul Ialomița, un pod plutitor care asigura accesul către zone agricole din localitate, a fost luat de ape”, potrivit sursei citate.

De asemenea, cele 80 de persoane evacuate preventiv în cursul zilei de 26 mai din localitățile Băcel și Lunca Mărcușului, din județul Covasna, s-au întors la domiciliu. Alte 4 persoane evacuate în aceeași zi, rămân în continuare relocate la rude (două în localitatea Trenu din județul Prahova – alunecare teren și două în localitatea Mărgineni din județul Bacău – locuință inundată).

În prezent nu sunt semnalate persoane blocate sau urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice. Nu sunt înregistrate întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Ministerul Afacerilor Interne monitorizează în permanență evoluția fenomenelor hidrometeorologice și coordonează intervențiile în teren.