Referat DNA: Managerii de la Institutele Fundeni şi „Ana Aslan” primeau şpăgile ascunse în reviste. Mita, negociată pe bileţele care erau distruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detalii inedite apar în dosarul în care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a lui Dan Straja - managerul Institutului Oncologic Bucureşti,şi a lui Bogdan Păltineanu- fost manager al Institutului de Geriatrie “Ana Aslan", în prezent manager al Spitalului “Bagdasar-Arseni”. Ambii medici, acuzaţi de luare de mită, au fost arestaţi pentru 30 de zile.

UPDATE Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis cererea DNA de arestare preventivă a medicilor Dan Straja şi Bogdan Păltineanu. Decizia instanţei nu este însă defintiivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Acuzaţiile DNA

Dan Straja, managerul Institutului Oncologic „Alexandru Trestioreanu”, ar fi primit de la reprezentantul a două societăţi comerciale, în două tranşe, suma totală de 95.750 de euro. El este acuzat de luare de mită, în formă continuată.

Bogdan Păltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni”', la data faptei manager la Institutul „Ana Aslan”, ar fi primit de la reprezentantul a două societăţi comerciale, în cinci tranşe, sumele de 73.450 euro şi 18.600 lei, ce reprezentau comisionul stabilit pentru derularea în bune condiţii a unor contracte. Ele ste acuzat de luare de mită, în formă continuată.

Cei doi manageri au fost reţinuţi aseară, iar astăzi sunt în faţa unui judecător care urmează să decidă dacă emite mandate de arestare prevntivă pentru 30 de zile.

Cazul medicului Bogdan Păltineanu

Potrivit referatului DNA, banii daţi de afacerişti erau „comisioane” pentru derularea în bune condiţii a unor contracte. Bogdan Păltineanu ar fi luat mită între 5i şi 10 la sută din valoarea unor contracte pentru reactivi de laborator şi truse de diagnostic. Sursele citate au precizat că unele dintre contractele vizate în anchetă au fost încheiate cu firme ale lui Dorin Cocoş.

12 mai 2015- orele 19:10 – 19:34: Bogdan Păltineanu ar fi primit de la reprezentantul unei firme suma de 26.400 de euro. Întâlnirea ar fi avut loc într-un ansamblu rezidenţial din Bucureşti. Mita s-ar fi dat în autoturismul medicului, iar banii (în bancnote de 500, 200 şi 100 de euro) erau puşi într-un plic care era băgat într-o revistă. Reprezentantul firmei a a pus revista în interiorul căreia se afla plicul cu bani sub scaunul din dreapta faţă al autoturismului. Banii reprezentau un comision de 10%, aferent unor facturi plătite de spital firmei în valoare totală de 1.188.463 lei fără TVA (circa 264.000 de euro).

19 mai 2015 – orele 19:05 – 20:06: Bogdan Păltineanu ar fi primit de la reprezentantul unei firme suma de 19.500 de euro. Întâlnirea ar fi avut loc tot într-un ansamblu rezidenţial din Bucureşti. Păltineanu tocmai îşi făcuse cumpărăturile, şi a urcat în autoturismul reprezentantului cu sacoşele în braţe. După câteva minute de discuţie, reprezentantul firmei furnizoare a pus revista în care se afla plicul cu bani în punga managerului, precizând că în această modalitate „s-au reglat”, făcând referire a două date. Au stabilit ca următoarele remiteri să aibă loc lunar sau la 2 luni pentru a fi sume de bani mai mici, „mai uşor de scos” şi „să nu bată la ochi”. Managerul Păltineanu Bogdan s-a deplasat la domiciliul cu autoturismul condus de reprezentantul firmelor furnizoare. Banii reprezentau un comision de 10%, aferent unor facturi plătite de spital firmei în valoare totală de 1.598.120 de lei fără TVA (circa 355.000 de euro).

16 iunie 2015 – orele 20:24 – 21:00: Bogdan Păltineanu ar fi primit de la reprezentantul unei firme suma de 18.600 lei în bancnote de 100 lei. Întâlnirea ar fi avut loc tot într-un ansamblu rezidenţial din Bucureşti. Păltineanu Bogdan a urcat în autoturism pe scaunul din dreapta faţă şi după câteva momente de discuţii a primit de la reprezentantul firmei furnizoare revista în care se afla plicul cu bani. De asemenea din verificări a rezultat că suma de 18.600 lei reprezintă comisionul de 10% în cazul facturilor emise şi încasate de firme în valoare totală de 186.250 de lei fără TVA.

13 iulie 2015: Bogdan  Păltineanu ar fi primit de la reprezentantul unei firme suma de 5.000 euro, reprezentând comisionul de 10% stabilit pentru angrenarea derulării în bune condiţii a unui contract. Banii au fost daţi într-un plic de culoare roşie într-un imobil proprietate al medicului. Potrivit interceptărilor, managerul Păltineanu ar fi precizat că a insistat „să se efectueze plăţile”, inclusiv la minister. Reprezentantul firmei furnizoare i-a remis suma de 5.000 euro precizându-i că nu a putut scoate mai mult şi că se vor socoti data viitoare. Banii reprezintă comisionul de 10% aferent facturilor emise de spital şi încasate de firme  în valoare totală de 223.416 de lei fără TVA. (aproximativ 51.000 de euro).

21 august 2015: Bogdan Păltineanu ar fi primit de la reprezentantul unei firme suma de 22.500 euro. Remiterea sumei de bani a avut loc în autoturismul reprezentantul firmei furnizoare ce se afla parcat în incinta unui cartierului rezidenţial, într-un plic ce a fost introdus într-o revistă.

Cazul medicului Dan Straja

1 mai 2015:  Dan Straja ar fi primit de la reprezentantul unei firme suma de 55.000 euro, reprezentând comisionul stabilit pentru derularea în bune condiţii a unor contracte (emitere comenzi şi efectuare plăţi). Suma a fost emisă în biroul acestuia din incinta Institutului Oncologic Profesor Doctor „Alexandru Trestioreanu” într-o revistă.

Cu privire la suma de bani remisă singurele mesaje dintre Straja şi reprezentatul firmelor furnizoare au fost transmise scris, pe postit-uri de culoare galbenă care ulterior au fost rupte. Procurorii DNA arată că din conţinutul acestor mesaje, scrise pe aceste bileţele ce au fost reconstituite, rezultă în mod cert că suma de 55.000 euro reprezenta comisionul de la una dintre firme.

Anterior acestui moment, Straja a mai avut două întâlniri cu reprezentantul firmei, când s-a discutat despre contractele încheiate de institut, existenţa unor nereguli, plăţi. Mesajele cu privire la comision au fost, de asemenea, transmise pe bileţele, iar acestea distruse.

8 mai 2015: Dan Straja ar fi primit de la reprezentantul unei firme suma de 45.750 euro, reprezentând comisionul stabilit pentru derularea în bune condiţii a unui contract. Suma de 45.750 de euro (în bancnote de 500, 200 şi 50 euro) a fost remisă lui  Straja într-o revistă în autoturismul acestuia.
Întâlnirea a avut loc între orele 20:55:29 – 21:10:20, autoturismul lui Straja fiind parcat în apropiere de calea ferată. Reprezentantul firmei a urcat în autoturismul lui Straja, a scos din revistă plicul cu bani şi ulterior l-a pus împreună cu revista pe preşul din dreapta faţă al autoturismului, potrivit indicaţiilor primite de la Straja.
Din verificările efectuate rezultă că suma de 45.750 de euro reprezintă comisionul de 5% aferent următoarelor unor facturi emise de societatea care livra comsumabile  în baza unui contract, în valoare totală de 4.118.676 de lei (circa 915.000 de euro).
 

Percheziţiile procurorilor DNA

Procurorii DNA au făcut, joi, percheziţii la sediul Institutului Clinic Fundeni - în biroul managerului Carmen Orban şi în cel al Emiliei Grigore, la Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu” - în birourile managerului Dan Nicolae Straja şi al şefului de la Serviciul Anatomie Patologică, Mădălina Gabriela Radu, la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” - în biroul managerului Bogdan Păltineanu şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia”  - în biroul şefului de laborator Elena Postolache şi în birourile Serviciului Achiziţii.

DNA a anunţat, joi, că procurorii fac 13 percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, din care patru la instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane. Cercetările în această cauză vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2008 - 2016.

Prejudiciul estimat de anchetatori în acest caz este, până în prezent, de aproximativ 2,6 milioane de euro, potrivit surselor judiciare.