Presa franceză, despre Laura Codruţa Kovesi: O incoruptibilă la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi - audiere Bruxelles / FOTO EPA - EFE / 26 feb 2019

Publicaţia franceză Le Nouvel Observateur scrie că este important pentru noua instituţie a Parchetului European să existe „o personalitate incontestabilă care să pună bazele instituţiei”, şi aminteşte de eforturile guvernului de la Bucureşti de a stopa activitatea DNA şi numirea lui Kovesi în acest post.

„Acest magistrat român va fi şeful Parchetului European. O personalitate incontestabilă”, scrie jurnalistul Pierre Haski într-un editorial în publicaţia franceză Le Nouvel Observateur. 

Jurnalistul aminteşte cum a fost concediată Kovesi anul trecut din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce numeşte a fi „o lupta epică”. El precizează că, în perioada în care a fost în fruntea DNA-ului, Kovesi devenise "teroarea clasei politice", menţionând că doar în 2017, cu un an înainte de demiterea să, româncă a trimis o mie de oameni în instanţe, printre care trei miniştri, cinci deputaţi şi un senator.

"Una dintre ţintele sale, fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, execută în prezent o pedeapsa de trei ani şi jumătate pentru abuz de putere. A fost nevoie de un referendum şi o criză politică în primăvară pentru a ajunge acolo, semn că şi în România lucrurile se mişcă", a mai scris Pierre Haski, citat de publicaţia Ziare.com

„Când numele sau a fost menţionat printre candidaţîi pentru acest nou post european, guvernul român a început să ii pună piedici. Au fost deschise anchete ce o vizau şi a fost împiedicată să părăsească ţară. Guvernul de la Bucureşti a crezut anul trecut că are hac de cojocul lui Kovesi", subliniază jurnalistul francez. 

„Era important să avem o personalitate incontestabilă care să pună bazele instituţiei", a punctat jurnalistul, notând că reputaţia să de incoruptibil ar trebui să îi îngrijoreze pe mulţi din ţările în care nivelul fraudelor cu fonduri europene este ridicat.