Omar Hayssam, condamnat la 16 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam e urmărit general şi internaţional FOTO Mediafax

Sirianul Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la 16 ani de închisoare în dosarul în care era acuzat că a înşelat patru societăţi cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat în leasing mai multe utilaje, pe care le-a trimis în Siria şi Egipt, la firmele controlate de el.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins joi recursurile formulate de inculpaţi, menţinând decizia Tribunalului Bucureşti, care, în mai 2010, i-a condamnat pe Omar Hayssam şi Quasim Essa la câte 16 ani de închisoare, iar pe Omar Mohamad la 14 ani de închisoare.

În 20 septembrie 2005, DIICOT Bucureşti a dispus trimiterea în judecată a lui Omar Hayssam, Omar Mohamad şi Quasim Essa pentru înşelăciune.

Potrivit procurorilor, Omar Hayssam, în calitate de preşedinte al grupului de firme Manhattan, a iniţiat o grupare infracţională la care au aderat Omar Mohamad şi Quasim Essa, "având drept scop inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazia achiziţionării în sistem leasing a mai multor utilaje, scopul final fiind exportarea acestora în Siria si Egipt de către societăţi comerciale controlate de către inculpatul Omar Hayssam, fără achitarea ratelor de leasing".

Instanţa a mai dispus atunci plata a 480.760 de euro către Volvo şi 1.114.223 de euro către SC Afin Leasing. Totodată, Tribunalul Bucureşti a pus sechestru asigurator pe bunurile acestora, pentru recuperarea prejudiciului.
Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care a menţinut decizia Tribunalului Capitalei. Ulterior, avocaţii celor trei au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care în 22 noiembrie a dat o decizie definitivă în acest dosar, menţinând comanările dispuse în cazul celor trei.

Hayssam mai are o condamnare la activ, în 2008 ÎCCJ i-a dat o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor români. Hayssam a fost judecat în lipsă.

Sirianul este urmărit general naţional şi internaţional în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.