Ministrul Sportului, despre sportivii români blocaţi în Africa de Sud: Dacă nu găsim altă soluţie, vom trimite un avion pentru a-i aduce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
36 de români sunt blocaţi în Africa de Sud, după ce toate zborurile au fost anulate din cauza noii variante de Cornonavirus.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, vrea să trimită o aeronavă pentru echipa campioană la rugby a României, blocată în Africa de Sud, cât şi pentru ceilalţi români aflaţi în aceeaşi situaţie la Pretoria. El a spus că va alege această variantă în cazul în care nu se găseşte alta.

Ministrul a spus că ţine legătura cu echipa, dar şi cu premierul şi ministerul de externe. El a postat pe pagina de Facebook un mesaj în care vorbeşte despre situaţia sportivilor.

„Sunt de ieri în contact strâns cu echipa campioană la rugby a României, CSM Ştiinţa Baia Mare, blocată în Africa de Sud, ca urmare a interdicţiilor de călătorie impuse în urma depistării variantei Omicron a coronavirusului, dar şi cu premierul şi cu ministrul afacerilor externe. Se fac eforturi pentru găsirea unor alternative de zbor care să-i aducă acasă atât pe <zimbri>, cât şi pe ceilalţi români aflaţi în aceeaşi situaţie la Pretoria. Deocamdată, se fac demersuri pentru prelungirea vizei de şedere, dacă va fi cazul, precum şi a cazării.

Situaţia lor se va rezolva şi vom avea curând detaliile, dar vă pot asigura că toţi vor reveni în deplină siguranţă. Dacă nu se va identifica o altă variantă de zbor, vom trimite o aeronavă special pentru a-i aduce acasă. Niciunul dintre ei nu a fost testat pozitiv, ceea ce e o veste la fel de îmbucurătoare", a transmis ministrul Sporturilor.

Eugen Apjok, antrenorul principal al CSM Ştiinţa Baia Mare, campioana la rugby a României, a declarat duminică dimineaţă, la Digi24, că speră să se găsească în zilele următoare o soluţie pentru întoarcerea echipei care a rămas blocată în Africa de Sud din cauza Omicron, noua variantă a coronavirusului. 

El a precizat că unii dintre sportivi sunt neliniştiţi deoarece sunt de mai multe săptămâni acolo şi e dificil să se găsească locuri pentru un lot atât de mare.

36 de români sunt blocaţi în Africa de Sud, după ce toate zborurile au fost anulate din cauza noii variante de Cornonavirus. 31 dintre aceştia sunt membri ai echipei CSM Ştiinţa Baia Mare, campioana la rugby a României. Sportivii au fost testaţi şi sunt toţi negativi. Ar fi trebuit să revină ieri în România, dar au fost întorşi din drum, pentru că şi zborul lor a fost anulat.

Suntem în legătură cu autorităţile din România, se încercă să se găsească zboruri la alte companii.

Mai multe companii au renunţat la zborurile către Africa şi va fi dificil să se găseacă locuri disponibile pentru toată echipa.

E un pic de nelinişte normală. Sunt unii băieţi care sunt de cinci săptămâni în cantonament, sunt şi două săptămâni de carantină. E dificil. Azi, fiind duminică, cred că va fi dificil să se găsească o soluţie, mai degrabă ne aşteptăm la una săptămâna următoare", a spus antrenorul pentru Digi24.

Antrenorul a precizat că 90% din delegaţie este vaccinată anti-COVID.