Explozia a mii de pagere folosite de Hezbollah stârnește temeri. Cât de sigure sunt telefoanele mobile noi în fața sabotajului

0
Publicat:

După ce mii de pagere și aparate radio folosite de membrii grupării Hezbollah au explodat la începutul acestei săptămâni, experții au analizat cât de sigure pot fi telefoanele moderne în fața unor astfel de amenințări.

Explozii în Liban. Sursa: AFP

Exploziile coordonate a mii de pagere și aparate radio folosite de membrii Hezbollah în Liban și Siria la începutul acestei săptămâni a marcat o nouă zori a războiului clandestin, informează publicația Daily Mail.

Atacurile, care ar fi fost plănuite de serviciul secret Mossad al Israelului, au cauzat mai multe decese și au dus la rănirea a mii de oameni, militanți Hezbollah, dar și civili.

Primele măsuri luate de autoritățile libaneze au fost interzicerea aparatelor radio și a pagerelor pe zborurile de pe aeroportul din Beirut, în timp ce Hezbollah, încă răvășit de exploziile devastatoare, se străduiește să restabilească o rețea de comandă și comunicații sigure.

Pagerele și aparatele radio, vulnerabile în fața sabotajului

Potrivit Daily Mail, incidentul tulburător a stârnit și temeri că astfel de tactici s-ar putea extinde și la tehnologia folosită de milioane de oameni în fiecare zi, precum smartphone-urile, tabletele și ceasurile inteligente.

Jurnaliștii dezvăluie povestea apărută în 2011 despre Steve Jobs, fondatorul Apple Computer, și echipa sa de ingineri însărcinată cu crearea primului iPod.

„Povestea spune că, după luni, dacă nu ani de cercetare minuțioasă, dezvoltare și inginerie de ultimă oră, echipa i-a prezentat CEO-ului său prototipul valoros, însă Steve Jobs l-a respins imediat pentru că era prea mare. Când inginerii au protestat că este pur și simplu imposibil să-l micșoreze, Jobs a mers la un acvariu și a aruncat dispozitivul în apă. În timp ce bulele de aer care ieșeau din prototip au urcat la suprafață, el a strigat: ”- Asta înseamnă că mai este spațiu acolo. Faceți-l mai mic!” Pasionații de tehnologie au dezbătut mult timp dacă anecdota este realitate sau ficțiune. Dar ea arată perfect începutul unei tendințe care a rezistat de zeci de ani - cursa pentru a face tehnologia noastră mai mică și mai elegantă”, arată Daily Mail.

Experții citați de publicația britanică au speculat că agenții israelieni au reușit să prindă în capcană pagerele și radiourile Hezbollah prin introducerea unei cantități mici de explozibili puternici în funcționarea lor internă. Însă această vulnerabilitate nu mai există cu tehnologia actuală.

„Nu se irosește spațiu într-un smartphone, tabletă sau ceas modern. Fiecare dispozitiv este proiectat cu o precizie nemiloasă, umplut cu hardware și ambalat cât mai strâns și eficient posibil. În plus, majoritatea dispozitivelor de astăzi nu mai sunt modulare. Spre deosebire de un pager vechi, format din piese înlocuibile cu o mulțime de spații interne, nu puteți înlocui bateria telefonului modern prin pur și simplu decupând carcasa și glisând-o afară - dispozitivul este sigilat ca o singură unitate”, informează Daily Mail.

Telefoanele moderne, aproape imposibil de piratat

Aceste caracteristici adăugate telefoanelor inteligente arată că un sabotor care ar încerca să planteze explozibili în interiorul unui telefon produs în ultimii ani ar avea nevoie de o capacitate tehnică impresionantă pentru a-și pube planul în aplicare.

„Nu numai că ar trebui să fie capabil să dezambaleze, să modifice și să reambaleze dispozitivul fără a lăsa urme, dar orice astfel de modificare ar duce probabil la un fel de defecțiune, cum ar fi o durată de viață redusă semnificativ a bateriei, încălzirea sau o limitări de funcționalitate”, arată Daily Mail.

Majoritatea gadgeturilor sunt supuse unor teste riguroase de performanță și siguranță atât în timpul, cât și după procesul de fabricație, astfel încât orice astfel de probleme ar fi aproape sigur detectate înainte ca un dispozitiv să ajungă în mâinile consumatorului final.

„Majoritatea smartphone-urilor moderne sunt construite în moduri în care o astfel de manipulare ar putea fi oriunde de la foarte dificilă la aproape imposibilă”, spune specialistul Lukasz Olejnik, citat de MailOnline.

„Ar trebui să existe suficient spațiu fizic în interiorul carcasei telefonului inteligent pentru a pune explozivii, ceea ce este puțin probabil în cazul oricărui smartphone modern. Carcasele sunt, de asemenea, mai dificil de deschis și reînchis într-un mod care nu afectează telefonul sau nu poate fi detectat”, arată Nicholas Reece, cercetător informatic la Universitatea din New York, potrivit publicației britanice.

Cum au fost „virusate” pagerele mortale

O mare parte din speculațiile în jurul atacului asupra Hezbollah s-au concentrat pe modul în care au reușit agenții să modifice dispozitivele înainte de a ajunge în Liban.

Detaliile faptei rămân extrem de neclare, dar surse de securitate libaneze cred că spionii israelieni au reușit să modifice dispozitivele „la nivel de producție”.

Potrivit publicației, analiștii și oficialii susțin că o companie-paravan operată de Israel a supravegheat probabil o etapă a procesului de fabricație, asigurându-se că piesele fatale ar putea fi introduse fără întrerupere sau detectare înainte de a fi expediate în Liban.

„Mossadul a injectat o placă în interiorul dispozitivului care conține material exploziv care primește un cod. Este foarte greu de detectat prin orice mijloace. Chiar și cu orice dispozitiv sau scaner', a declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză.

Teoria de lucru este că un operator israelian a trimis un cod de eroare dispozitivelor afectate care le-a făcut să bipuie sau să vibreze neîncetat. Când utilizatorul a apăsat butonul pentru a anula alerta, a activat detonatorul și dispozitivul a explodat în mâinile lor.

Întreruperea lanțului de aprovizionare a unui smart-phone modern sau a unei tablete este o sarcină mult mai grea.

„Deceniile de globalizare au făcut ca mare parte a tehnologiei noastre să fie produsă la mii de kilometri distanță și să fie expediată în întreaga lume, iar procesul de producție este acum extrem de eficient. Nu numai că liniile de producție cu tehnologie modernă sunt rapide și precise, dar funcționează și sub măsuri stricte de securitate pentru a preveni scurgerea detaliilor produselor către concurenți. Telefoanele moderne, în special modelele de ultimă generație, cum ar fi iPhone-urile sau modelele emblematice Android, sunt, de asemenea, construite folosind procese automate de asamblare robotică”, arată Daily Mail.

Un alt strat de protecție este dat și de volumul mare de dispozitive produse. În schimb, dispozitivele Halcyon, interceptate și modificate au fost produse ca parte a unei mici producții conduse de micii comercianți cu amănuntul pentru un singur client - Hezbollah.

Întreruperea acelui lanț de aprovizionare pur și simplu nu este comparabilă cu infiltrarea unui producător important care produce în mod constant milioane de dispozitive în fiecare an.

Pagerele, încă preferate uneori tehnologiei moderne de comunicații

Deși pagerele și radiourile au rămas în mare parte învechite o dată cu apariția smartphone-urilor, a rămas o piață și pentru ele, deoarece sunt considerate mai fiabile și mai sigure - cel puțin în fața atacurilor digitale.

„Aceste dispozitive funcționează pe baterii și unde radio, făcându-le impermeabile la zonele fără WiFi, cum ar fi subsoluri fără servicii de telefonie mobilă sau în cazul unor atacuri și colapsuri ale rețelei, cum ar fi cele din timpul atacurilor din 11 septembrie”, arată publicația

Unii profesioniști medicali și lucrători de urgență preferă pagerele. Ele sunt utilizate pe scară largă pentru lucrătorii din zone îndepărtate, cum ar fi platformele petroliere și mine. Restaurantele aglomerate le folosesc și ele, oferindu-le clienților obiecte asemănătoare unui puc de hochei, care vibrează atunci când masa este gata.