Experţii OMS recomandă vaccinul Johnson & Johnson şi în ţările unde se află tulpini mai contagioase ale coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul a fost testat în studii clinice pe persoane de 18 ani şi peste în mai multe ţări, în special în SUA, Mexic, Brazilia şi Africa de Sud.

Vaccinul împotriva COVID-19 al companiei Johnson & Johnson este recomandat chiar şi în ţările unde se află în circulaţie variante mai contagioase ale coronavirusului, au anunţat,  miercuri, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite AFP.

Grupul strategic consultativ de experţi (SAGE) cu privire la vaccinare al OMS, reunit luni, 15 martie, a publicat, miercuri, recomandările sale în legătură cu utilizarea vaccinului dezvoltat de gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson şi pe care agenţia ONU l-a omologat, vineri, 12 martie.

'În ţările în care răspândirea variantelor este ridicată şi în ţările în care dispunem acum de informaţii despre utilizarea acestui vaccin pentru a controla maladia cauzată de aceste variante, vă recomandăm utilizarea sa', a declarat Alejandro Cravioto, preşedintele SAGE, într-o conferinţă de presă.

'După ce am examinat datele, dispunem de un vaccin care se dovedeşte sigur', a declarat Alejandro Cravioto, preşedintele SAGE, într-o conferinţă de presă. Acesta a mai a adăugat că vaccinul este recomandat de la 18 ani şi 'fără limită de vârstă'.


În ianuarie, Johnson & Johnson anunţase o eficacitate de 66% a vaccinului său împotriva COVID-19. Vaccinul de la Johnson & Johnson are autorizaţie de urgenţă în Statele Unite din luna februarie, în Canada de la începutul lui martie şi în Uniunea Europeană din 11 martie. Grupul farmaceutic s-a angajat să-l comercializeze la preţul de producţie.

Acest vaccin este primul din cele omologate de OMS care necesită administrarea unei singure doze şi poate fi păstrat într-un frigider obişnuit, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, timp de trei luni. La o temperatură de -20 de grade, valabilitatea sa este de trei ani.

Potrivit directorului ştiinţific al companiei americane, Paul Stoffels, serul de la Johnson & Johnson 'este primul vaccin care a fost studiat la scară foarte mare (în jur de 40.000 de persoane), inclusiv asupra variantelor'.

El a fost testat în studii clinice pe persoane de 18 ani şi peste în mai multe ţări, în special în SUA, Mexic, Brazilia şi Africa de Sud.