Video Cutremur de magnitudine 5,2 pe Richter în sudul României. Seismul a fost urmat de trei replici VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur de magnitudine 5,2 a avut loc luni după-amiază în sudul României, la ora 16.58. Seismul a fost urmat de trei replici.

UPDATE 21.22 Primele efecte ale cutremurului din Gorj: în Târgu-Jiu, pereții mai multor blocuri au crăpat. „Trăim în locuințe nesigure, dar nu avem ce face“

Mai mulți locuitori au postat imagini cu casa scărilor și holurile blocurilor unde domiciliază. Oamenii se tem că la un cutremur mai mare își vor pierde locuințele.

  În municipiul Târgu Jiu, aflat la aproximativ 20 de kilometri de epicentrul cutremurului, seismul s-a resimțit puternic. Oamenii s-au speriat, iar unii au stat câteva ore în fața blocurilor.

Când au reintrat în apartamente au văzut primele efecte ale cutremurului.

Dacă la un cutremur de magnitudinea 5,2, ni s-au crăpat pereții, vă dați seama că blocul o să cadă peste noi la un cutremur mai mare. Trăim în locuințe nesigure, suntem conștienți, dar nu avem ce face. Nu avem nicio putere, nu avem cui să cerem ajutor. Cine să ne consolideze nouă blocurile? Noi nu putem, nu avem bani așa că nu ne rămâne decât sa ne rugam”, au spus locatarii unuia dintre blocurile afectate de cutremur. Detalii și imagini aici

UPDATE 21.06 Are cutremurul din Gorj legătură cu Turcia? Ce spune șeful Institutului pentru Fizica Pământului

Cutremurul cu magnitudinea 5,2, care a avut loc luni după-amiaza în zona seismică Gorj, nu are nicio legătură cu cele care se produc în Turcia, pentru că este pe altă placă tectonică, a declarat Constantin Ionescu, directorul general al INCDFP.

"Nu are legătură cu Turcia, nu are cum. M-am uitat peste mişcările plăcii cu date de GPS, de la est la vest, la sud, a plăcii anatoliene, iar ale noastre dacă au legătură au cu cele din Serbia, din Croaţia, din zona aceasta. Este pe altă placă tectonică. Cutremure au mai fost în zona seismică Gorj, dar foarte rare, au mai fost în anii 1980, 1910, 1893 dar cu magnitudini mici, în jur de 4. Nu anunţă nimic. Este ceva normal", a precizat Ionescu. Detalii aici

UPDATE 19.44 Seismologul Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din Oltenia: „Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj”

Seismologul Gheorghe Mărmureanu spune că evenimentul seismic, înregistrat luni după-amiază, în Gorj, nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare. El susține că nu există nicio legătură nici cu cutremurele din Turcia, nici cu activitatea seismică de la Vrancea. Detalii aici

UPDATE 19.38 Trei replici după cutremurul din Gorj

Seismul cu magnitudinea 5,2, produs luni după-amiaza în judeţul Gorj, a fost urmat, până acum, de trei replici, cu magnitudini de 2,4, 2,8 şi 3,4 pe Richter, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie Agerpres

Cea mai importantă replică, de 3,4 pe Richter, s-a produs la ora locală 17:50, la o adâncime de 8,2 kilometri la la 104 km sud-vest de Sibiu, 107 km nord-vest de Craiova, 139 km vest de Piteşti, 164 km sud-est de Timişoara, 181 km sud de Cluj-Napoca, 182 km sud-est de Arad şi 198 km vest de Braşov.

UPDATE 18.58 Mărturiile locuitorilor din Runcu, epicentrul cutremurului din Gorj: „Am ieșit în pijama, nu m-am mai gândit la nimic"

Locuitorii din satul Dobrița, comuna gorjeană Runcu, au ieșit disperați din case în momentul în care au simțit cutremurul. Oamenii sunt pe străzi și se tem să intre deocamdată în case.

Cum au simțit că încep să se miște lucrurile în jurul lor, locuitorii din comuna Runcu, locul unde a fost epicentrul cutremurului de 5,2 grade pe Richter, de luni după-amiază, au ieșit disperați din case. Cei mai mulți au spus că și-au luat copiii de mână și au ieșit afară.

„Nu m-am rugat decât să nu se întâmple și la noi ce s-a întâmplat în Turcia. De două zile sunt la pat, am gripă. Când am simțit patul mișcându-se cu mine, ap început să țip că e cutremur. Am ieșit afară în pijama, în picioarele goale. Nu m-am mai gândit la nimic altceva. A fost cumplit ce am simțit”, a declarat una dintre localnice. Detalii aici

UPDATE 18.40 Un doctor român în geodinamică, profesor în Japonia, explică unde sunt principalele zone seismice din România

România este o țară cu risc seismologic ridicat și are mai multe zone seismogene, cea mai intensă fiind Vrancei. Marina Manea, profesor și cercetător la universitățile UNAM (Mexic) și Kobe (Japonia), explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, care sunt principalele zone seismice din țară și de ce un cutremur ca cel din Turcia a fost mai devastator decât cel care a îndoliat România în 1977, deși cele două au avut magnitudini asemenătoare.

Marina Manea este doctor în geodinamică, știința care se ocupă cu studiul dinamicii terestre, al evoluției plăcilor tectonice în timp, și încearcă să răspundă la întrebări de genul cum, unde și de ce există cutremure și vulcanism pe Pământ și nu numai, ci și pe alte corpuri cerești. A urmat studii postdoctorale la Caltech Pasadena, în SUA, la universitatea la care a scris istorie celebrul Charles Richter, unul dintre oamenii de numele căruia se leagă seismologia.

Marina Manea spune că Zona Vrancea e cea mai cunoscută, iar de aici a pornit și unda de șoc a cutremurului din 1977. Există și alte zone seismice în România, dar de regulă aici au loc cutremure mici, care nu cauzează probleme serioase. Alături de Vrancea, alte zone seismogene sunt Depresiunea Bârlad, Depresiunea Predobrogeană, Falia Intra-Moesică, Făgăraș-Câmpulung, Danubiană, Zonele Banat – Crișana – Maramureș, respectiv Depresiunea Transilvaniei.  De asemenea, există și alte zone epicentrale în Transilvania, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a regiunii Olteniei, în nordul Moldovei, dar și în Câmpia Română. Detalii aici

UPDATE 18.39 Cum au resimtit gorjenii cutremurul de luni după-amiază: „S-a auzit un vuiet puternic, venit din subsolul blocului“

Cutremurul cu magnitudinea de 5.2, grade pe scara Richter a avut loc în apropiere de municipiul Târgu Jiu, în comuna Runcu. Gorjenii s-au speriat și au ieșit din case, așteptând și alte replici.

În municipiul Târgu Jiu, aflat la aproximativ 20 de kilometri de epicentrul cutremurului, seismul s-a resimțit puternic. Oamenii s-au speriat și au ieșit în fața blocurilor: „Eram în casă și am auzit dintr-o dată un zgomot puternic, venit din subsolul blocului. Parcă cineva ar fi lovit cu picamer. A început să se miște mobila în casă. Ne-am dat seama imediat că este vorba de un cutremur. Fiica mea a început să țipe. Ne-am speriat teribil. Ne-am gândit la ce este mai rău“, a spus Eugen care locuiește la etajul III.

Locatarii unui bloc din cartierul 9 Mai au ieșit în fața blocului și nu au mai intrat în case timp de aproximativ o oră: „Ne-am speriat și am ieșit din casă. M-am gândit că pot urma replici și am decis să plecăm din locuințe. Mă uitam la televizor și am simțit cum se mișcă televizorul. Aveam pe un raft o sticluță de mir, care a căzut, iar o icoană s-a răsturnat“, a povestit Andrei, un tânăr din Târgu Jiu. Detalii aici

UPDATE 18.20 Cutremurul din Oltenia a scuturat și Banatul: „S-a mișcat mobila din bucătărie”

Cutremurul care a zguduit luni după-masă Oltenia a scuturat și Banatul. Mai multe persoane din Timiș și județele limitrofe au anunțat pe Facebook că au simțit cutremurul. Alte persoane din Timișoara au scris, tot pe Facebook, că în zona lor cutremurul nu s-a simțit.

„În Freidorf (n.r. zonă din Timișoara) s-au mișcat florile și ustensilele de bucătărie suspendate”, a scris o timișoreancă. Cutremurul a fost resimțit și la Lugoj. „S-a mișcat mobila din bucătărie. Inițial am crezut că vecinul de sus lucrează ceva”, a declarat o lugojeancă pentru „Adevărul”. Detalii aici

UPDATE 17.59 Cum s-a simțit cutremurul în Hunedoara: „A mișcat biblioteca, pisicile alergau haotic prin cameră”

Cutremurul care a avut loc luni, cu o magnitudine de 5,2 și epicentrul în județul Gorj, a fost resimțit intens chiar și în localitățile din nordul județului Hunedoara.

Undele seismice au fost simțite din sudul până în nordul județului Hunedoara, atât în Valea Jiului cât și în Deva, Hunedoara și Brad. Unii localnici și-au relatat experiența de câteva secunde pe paginile de socializare.

S-a mișcat canapeaua cu noi”, a relatat o deveancă, pe pagina sa de Facebook.

„Am văzut cum se mișcă biblioteca”, a relatat un alt hunedorean.

„S-a simțit bine și în Valea Jiului, minerește”, a precizat un alt localnic.

„La Petroșani, la etajul șapte, ne-a zgâlțâit destul de tare”, a relatat o localnică din Valea Jiului. Detalii aici

UPDATE 17.53 O cameră de supraveghere dintr-o locuință din Hațeg a inregistrat momentul în care a avut loc cutremurul

UPDATE 17.35 O replică de 3 pe Richter a avut loc la ora 17.21.

Cutremurul a fost urmat de două replici de 2,4 pe scara Richter la o adâncime de 5 km și de 3.0 pe scara Richter la o adâncime de 15 km. Ambele replici au avut epicentrul în aceeași zonă seismică (Oltenia, județul Gorj).

***

Știrea inițială

În ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 13,2 km,  conform Institutului pentru Fizica Pământului. Seismul a fost localizat la 102 km sud-vest de Sibiu, 107 km nord-vest de Craiova şi 137 km vest de Piteşti. 

Potrivit relatărilor, seismul s-a simțit în mai multe județe din sudul țării, dar și în Alba și Sibiu.

Pe rețelele de socializare mai mulți oameni din Târgu Jiu, Craiova, Timișoara și Sibiu au scris că au simțit seismul.

Primarul de la Târgu Jiu a declarat în direct la Digi 24 ca a resimțit foarte puternic mișcarea telurică și că a trimis deja echipe pe teren pentru identificarea posibilelor efecte ale cutremurului. Primarul Marcel Romanescu se afla in biroul său din Primăria Târgu Jiu și a spus că s-a speriat destul de tare. La ora la care a făcut aceste declarații, (17.20, n.r.) edilul spune că nu există informații referitoare la pagube produse de cutremur în reședința de județ a Gorjului. 

Cutremurul, resimțit și la Vâlcea și Sibiu. Ce spune ISU

„Având în vedere cutremurul produs în urmă cu puțin timp, în județul Gorj, cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, la o adâncime de 15 km, precizăm faptul că până la acest moment, la nivelul județului Vâlcea nu au fost primite apeluri pe numărul unic de urgență 112 care să semnaleze victime sau pagube materiale”, au transmis oficialii ISU Sibiu și Vâlcea.

De asemenea, ISU Timiș a anunțat că începând cu orele 17:15 subunitățile ISU TIMIS se deplasează în recunoastere post cutremur.  La nivelul Dispeceratului ISU Timiș, până în acest moment, nu s-au înregistrat apeluri care să solicite sprijinul în urma cutremurului.

Potrivit datelor publicate de Serviciul de seismologie al SUA, cutremurul a avut magnitudinea de 5.0 și iar epicentrul a este plasat la un kilometru Sud-Vest de Dobrița, Gorj.

Cutremurul de luni după-amiază din zona Oltenia este cel mai puternic seism resimțit în România, din ultimele luni. Pe 3 noiembrie 2022, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,4, la o adâncime de 148,8 kilometri, în zona Vrancea, fiind resimțit și în București. Cel mai puternic cutremur înregistrat în România în ultimii 30 de ani a avut o magnitudine de 6.0 pe Richter şi a avut loc pe 27 octombrie 2004.