Cum a fentat Omniasig legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor
0Agenţii companiei de asigurări Omniasig, care face obiectul unor cercetări derulate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, antedatau asigurările facultative pentru locuinţe pentru ca acestea să apară ca fiind vândute înainte de intrarea în vigoare a obligativităţii încheierii asigurării obligatorii, respectiv la sfârşitul lunii iulie a anului trecut.
Deşi legislaţia îi obliga încă de la finele lunii iulie să vândă poliţe facultative numai după încheierea de asigurări PAD (poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale – alunecări de teren, inundaţii şi cutremure), Omniasig „a păcălit“ legea prin antedaterea contractelor şi a prejudiciat PAID cu 20 sau 10 euro pe fiecare contract semnat.
Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale este societatea care emite asigurările obligatorii pentru locuinţe şi are 13 acţionari – companii de asigurări care vând acest tip de poliţe. Omniasig nu este acţionar al PAID, dar în august 2013 a încheiat un protocol cu această instituţie pentru a putea vinde şi astfel de asigurări.
Cum s-a modificat legislaţie
Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost modificată din nou, la 27 iulie 2013, astfel că persoanele fizice şi juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuinţelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.
În aceste condiţii, societăţile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condiţiile existenţei asigurării obligatorii a locuinţei, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie, care trebuia virată, mai departe, de asigurator către PAID.
Pentru că nu au procedat conform normelor legale în vigoare, înregistrând poliţe cu date dinaintea intrării în vigoare a acestei modificări, mai mulţi angajaţi ai Omniasig au fost audiaţi de Parchet, iar cercetările continuă pe baza documentelor ridicate marţi din sediile companiei.
Directorul general al Omniasig, Mihai Tecău, şi alţi peste 40 de directori sunt suspectaţi de implicare în falsificarea a aproximativ un milion de poliţe de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de câteva milioane de lei, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.
Mai puteţi citi:
[<a href="//storify.com/adinavlad/omniasig" target="_blank">View the story "Omniasig" on Storify</a>]