Criza politică din Iran se lasă cu demisii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza politică din Iran se lasă cu demisii

Cu nici zece zile înainte de depunerea jurământului în faţa Parlamentului, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad adânceşte criza clasei politice, destituindu-l pe ministrul Informaţiilor, Gholam Hossein Mohseni Ejeie.

Afront la preşedinte

Potrivit agenţiei de presă Mehr, Ejeie a fost demis din funcţie ca urmare a unui afront verbal, de săptămâna trecută, din cadrul unei şedinţe de Guvern, pe tema numirii de către preşedintele iranian a lui Esfandiar Mashaie (cuscrul său) în postul de prim-vicepreşedinte.

La rândul său, ministrul Culturii, Safar Harandi, şi-a anunţat duminică demisia, fiindu-i însă respinsă de Ahmadinejad. Fost redactor-şef al cotidianului conservator „Kahyan“, el a criticat, de asemenea, desemnarea lui Mashaie ca prim-vicepreşedinte.

Nominalizarea acestuia din urmă, anunţată la 17 iulie, a provocat un val de proteste în rândul conservatorilor şi al liderilor religioşi iranieni. Aceştia i-au reproşat lui Mashaie că în iulie 2008 ar fi afirmat că „Iranul este prietenul poporului american şi al poporului israelian“. În urma presiunilor politice, Esfandiar Mashaie a renunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, la funcţia sa.

Polemica referitoare la Mashaie a făcut ca mişcările de protest faţă de realegera, la 12 iunie, a lui Mahmoud Ahmadinejad în funcţia de preşedinte, să treacă pe locul doi. Agenţia Mehr a anunţat însă că liderul opoziţiei, Mir Hossein Moussavi, a cerut autorizaţie pentru organizarea unei ceremonii, joi, la Teheran, în memoria persoanelor ucise în timpul manifestaţiilor violente din iunie.