Buncărul lui Winston Churchill nu ar fi rezistat la atacuri cu bombe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buncărul lui Winston Churchill nu ar fi rezistat la atacuri cu bombe

Winston Churchill s-a plâns că a fost înşelat când a descoperit că principalul buncăr de pe Whitehall, în care se ascundea premierul britanic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, era vulnerabil la atacurile cu bombe.

O scrisoare citată de ediţia online a site-ului BBC News arată indignarea lui Churchill când a descoperit defectul buncărului din centrul Londrei.

În scrisoare se arată că în ciuda nemulţumirii sale privind aceste deficienţe, el a continuat să lucreze acolo în timpul războiului.

Construit în apropiere de sediul Guvernului de pe Downing Street, construcţia i-a permis premierului să rămână în centrul Londrei în timpul raidurilor aeriene.



Scrisoarea semnată de înaltul funcţionar Patrick Duff şi destinată secretarului de cabinet Sir Edward Bridges descrie şocul pe care l-a avut Churchill când a observat deficienţele sălilor folosite de cabinetul de război şi liderii militari.

Premierul a spus că l-am păcălit "făcându-l să creadă că acest loc este un adăpost cu adevărat rezistent la bombe, deşi nu este nici pe departe aşa ceva", a scris Duff.

În timp ce liderul nazist Adolf Hitler opera dintr-un adăpost protejat de mai multe straturi de beton, Churchill şi personalul său dormeau în camere aflate la doar trei metri sub pământ.

O expoziţie ce se va deschide luna viitoare va arăta cât de vulnerabilă era această construcţie la atacuri şi ce noroc a avut că nu a fost niciodată ţinta unei lovituri puternice.