Antonio Passarelli: Am gătit pentru Ion Iliescu, Petre Roman, Francis Ford Coppola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Bucătăria e o meserie foarte frumoasă, dar e şi grea. Să vezi cum e la şase dimineaţa, să ai de dat mâncare la 2000 de oameni şi să nu-ţi fi ieşit, şi să plîngi singur în bucătărie!” Antonio Passarelli vorbeşte din propria sa experienţă. E născut în Italia, a terminat acolo Facultatea de Psihologie, dar încă din anii facultăţii a lucrat în restaurante şi a visat să ajungă un mare bucătar.

În 1991 Antonio Passarelli a venit în România, s-a oprit la Timişoara şi a înfiinţat un restaurant italienesc. Scopul său declarat este să promoveze în România arta culinară italienească autentică. La început a fost greu, pentru că era concurat de bucătăria tradiţională românească şi de obiceiurile alimentare sănătoase ale românilor.

Mai citiţi din rubrica Exclusiv.ro
Criza a ieftinit vacanţele în afară


Dorin Chioţea: "În Coreea de Nord nu ai voie să mergi în alt oraş şi celularele sunt interzise"

VIDEO Ingeniozitatea puşcăriaşilor: Cele mai spectaculoase evadări

Când am venit eu în România, chiar îi admiram pe români, pentru că mâncau sănătos. Acum românii nu mai ştiu să mănânce. Românul a ajuns să fie un pic leneş, mănâncă foarte mult în oraş”, spune Antonio Passarelli. El a învăţat meseria de bucătar în restaurantele din Italia, dar şi-a desăvârşit-o la Timişoara.

Recunoaşte că nu prea are încredere în restaurante, pentru că a văzut cum se găteşte de regulă în bucătăriile lor – “mai cade câte o bucată de carne pe jos...”, spune Antonio, fără a-şi termina ideea. Pentru a evita asemenea situaţii, în propriul restaurant, dacă i se pare ceva suspect, Antonio cere imediat socoteală ospătarului sau bucătarului: “Tu ai gustat din mâncarea asta? Ia şi gustă!”.

După masa de seară trebuie să faci dragoste

Un mod de viaţă sănătos cere să mănânci mai mult dimineaţa şi mai puţin la prânz. Masa de seară nu trebuie neapărat evitată, ea poate fi “aproape normală”, cu condiţia să fie luată cu cel puţin trei ore înainte de culcare.

 “După masa de seară faci dragoste, e foarte important, arzi toate caloriile. Altfel te îmbolnăveşti”, susţine Antonio Passarelli. La 50 de ani, el rămâne un admirator înfocat al femeilor, dar e discret când vine vorba despre viaţa lui personală. Preferă să povestească despre cariera sa profesională.

În România am gătit pentru Ion Iliescu, pentru Petre Roman, pentru Adrian Sârbu şi pentru Francis Ford Coppola. Trei ani de zile am fost bucătar-şef la MediaPro”. Acum, Antonio vrea să popularizeze bucătăria italienească, nu doar în propriul restaurant din Timişoara, unde e ajutat şi de fiul său, ci în toată România, în colaborare cu Ambasada Italiei. Deşi arta culinară italienească pare foarte cunoscută (în România funcţionează câteva sute de localuri cu specific italian), ea este aplicată greşit.

De exemplu, Antonio a mâncat pizza în foarte multe locuri din România, dar nu i-a plăcut decât undeva la Zărneşti. Pentru reţetele sale, Antonio importă ingrediente italieneşti, speciale pentru restaurante, pe care nu le găseşti de cumpărat în supermarket.

Nu ezită să prepare şi bucate româneşti, inclusiv din carne de porc, pentru a ilustra punţile de legătură dintre români şi italieni, dar evită mititeii şi mâncărurile foarte grase.

Orez pentru iniţiaţi

Un aliment comun italienilor şi românilor este orezul. Dar italienii au ridicat orezul banal la rangul unei delicatese, ei spun că există orez foarte parfumat pentru garnitură, orez pentru risotto şi orez dulce pentru desert.

„Risotto se găteşte numai din orez foarte bun italienesc. De exemplu şi orezul tailandez e foarte bun, dar nu pentru risotto. După aceea, risotto trebuie mâncat atent, trebuie să-l simţi”, susţine Antonio. Ce-i drept, nu toţi românii înţeleg arta gastronomică.

După îndelungi insistenţe, Cosmin, partenerul nostru de la restaurant, a acceptat să guste un risotto “autentic”, dar nu l-a “simţit”. „Mie şi când îmi găteşte soţia orez, îmi vine să mă dau cu capul de masă. O fi bun, dar nu-mi place”, se justifică el.
Dar Antonio nu se lasă descurajat, pentru că orice artă, inclusiv cea culinară, are publicul ei exclusivist.

Pentru un asemenea public „educat”, Antonio vrea să lanseze în România şi o cafea specială italienească. Materia primă provine de lângă Milano, de la o fabrică mică, dar cu tradiţie: “Marca mă interesează, dar şi mai mult mă interesează calitatea”. Iar ingredientele trebuie îmbinate artistic, insistă Antonio: “Bucătăria e ca o «Primavera» de Vivaldi. Iar bucătarul e ca un dirijor bun!”.

Mai multe pentru tine:
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători