ANPC a identificat 21 de aditivi diferiți în cozonacii din comerț. La ce să fim atenți când îi cumpărăm

0
Publicat:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat mai multe tipuri de cozonaci din magazine și au găsit produse care conțin chiar și 21 de aditivi diferiți – atât în aluat, cât și în umplutură sau glazură.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

„Au fost analizate peste 20 de sortimente de cozonaci, produse de unități proprii sau furnizori din sectorul privat pentru rețele precum Carrefour, Auchan, Mega Image, Penny .Principalele constatări:Baza asigurării unui înalt nivel de protecție a consumatorului îl reprezintă veridicitatea informațiilor referitoare la produsele alimentare, luând în considerare diferențele de percepție ale consumatorilor și nevoile acestora”, transmite ANPC.

În urma verificărilor, s-au identificat produse care conțin până la 21 de aditivi diferiți, inclusiv în aluat, umplutură și glazură.

„Acest lucru ridică semne de întrebare privind originea naturală cât și calitatea produselor, mai ales în cazul produselor prezentate drept „tradiționale” sau „de casă”. 

Aducem în atenție faptul că numeroase produse utilizează premixuri fără a menționa proporția reală de ingredient activ (ex: nucă), ceea ce poate induce în eroare consumatorul cu privire la conținutul real al umpluturii. În unele cazuri, umpluturile nu sunt menționate în denumirea produsului, iar procentul efectiv de nucă este net inferior percepției create.

Atenționare! Dacă în denumirea produsului se regăsește oricare dintre ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/ mac este imperios ca în lista de ingrediente să se regăsească ponderea/cantitatea lor în produsul finit. Deopotrivă, indicarea cantității/ponderii în lista de ingrediente se menționează și în cazul în care ingredientele următoare: nucă/rahat/stafide/cacao/mac se regăsesc pe ambalaj evidențiate prin desene sau grafică”, mai transmite ANPC.

Recomandările ANPC

Înainte de a cumpăra un cozonar, ANPC ne recomandă să vedem dacă pe etichetă este trecută și lista ingredientelor care pot provoca alergii, dar și dacă au fost folosite premixuri sau înlocuitori pentru ingredientele clasice.

„Mentionarea alergenilor in lista ingredientelor nu este suficientă atâta timp cât nu sunt puși în evidență printr-un set de caracteristici grafice care ii diferențiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond”, transmite ANPC.

De asemenea, ANPC ne recomandă să cumpărăm cozonacii doar din locuri autorizate, curățenia este menținută în permanență.

„Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință

Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna”, mai transmite ANPC.  

Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă, încheie instituția.