1 milion de doze din vaccinul anti-COVID vor ajunge în ţară la începutul anului 2021. Iohannis: Este posibil ca până în vară să terminăm această primă tranşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful statului a explicat cum va decurge campania de vaccinare. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este posibil ca la începutul anului viitor să ajungă în România prima tranşă de un milion de doze de vaccin anti-COVID. Şeful statului a făcut declaraţia, joi, la finalul vizitei pe care a făcut-o la Romexpo, unde românii vor fi imunizaţi împotriva virusului SARS-COV-2.

Vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Romexpo a avut loc, joi după-amiază, după şedinţa CSAT în care a fost aprobată strategia naţională de vaccinare.

„Astăzi a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, o campanie de vaccinare care va dura cel puţin câteva luni de zile. Am dorit să fie o campanie foarte bine pregătită iar strategia este una foarte bine lucrată. Această strategie prevede paşii care se vor face şi foarte multe detalii despre vaccinare. Toate aceste lucruri vor fi prezentate pe larg mâine, la Guvern”, a spus Klaus Iohannis, citat de Digi24.ro.

Şeful statului a dat asigurări că în săptămânile şi lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru publicul general şi pentru publicul specializat.

Cum se va desfăşura campania de vaccinare

„Foarte pe scurt despre vaccinare pot să vă spun în acest moment că este foarte posibil ca la începutul anului viitor să beneficieze România deja de prima tranşă de vaccin cu un număr de aproximativ un milion de doze. În prima tranşă va fi vaccinat întregul personal medical şi persoanele din grupele de risc.Vaccinarea este voluntară, este sigură, este eficientă. Vaccinarea se face planificat. Este foarte important de ştiut că aceste tipuri de vaccin care sunt în curs de aprobare sunt sigure, eficiente. Deja echipa care se ocupă de vaccinare a făcut verificări în unităţi spitaliteşti. Intenţia de vaccinare este la un grad foarte mare”, a spus şeful statului.

Potrivit preşedintelui, persoanele informate din zona medicală doresc în proporţie de peste 80% să se vaccineze.

„Este posibil ca până în vară să terminăm această prima campanie de vaccinare. Am vizitat chiar acum un centru de vaccinare. Pentru a permite vaccinarea unui număr foarte mare de persoane, câteva milioane în doar câteva luni, intenţia este de a deschide câteva astfel de centre. Ce este aici este un proiect pilot. Aşa vor arăta centrele de vaccinare. Există un registru electronic unde vor fi înregistrate toate vaccinările, un registru electronic confidential”, a spus Klaus Iohannis.

Specificul vaccinului este că necesită administrare în două tranşe, a adăugat şeful statului.

„Suntem bine pregătiţi. Aşteptăm vaccinurile şi pot să vă spun că personal sunt foarte mulţumit de munca depusă de ministerul Sănătăţii. Abia aştept să vină vaccinul şi să terminăm cu această campanie să ne apucăm de reconstrucţie. Să repornim economia şi să reajungem la normalitate”, a spus preşedintele.

În şedinţa CSAT de joi a fost adoptată strategia naţională de vaccinare. Aceasta a fost elaborată de către Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.

Documentul stabileşte viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea în România a vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi are la bază atât analiza situaţiei de la nivelul naţional şi european a răspândirii SARS-CoV-2, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave şi respectiv a mortalităţii generate de COVID-19.