Titularizare: 21 mai, ultima zi în care profesorii se mai pot înscrie la examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii se mai pot înscrie până luni, 21 mai, la examenul ce le-ar putea aduce un loc stabil în învăţământ. Înscrierile au început pe 16 mai, iar examenul scris va fi susţinut pe 12 iulie. Pentru promovare, candidaţii trebuie să obţină minimum nota şapte, iar aceasta este valabilă doar trei ani.

După perioada de înscrieri, toţi candidaţii vor avea inspecţii la clasă, probe practice şi orale. Acestea vor dura până pe 30 iunie ca mai apoi, pe 12 iulie, dascălii să susţină examenul scris de titularizare. 

Nota minimă pentru a promova examenul de titularizare este şapte, practic profesorii trebuie să se descurce bine la toate probele, atât la cea practică (mai exact inspecţia special la clasă), cât şi la cea scrisă. Pentru a fi suplinitor (angajare pe perioadă determinată), nota cinci la aceste probe este îndeajuns. Conform metodologiei de concurs, repartizarea pe posturi se face prin şedinţă publică, în ordinea notelor obţinute la examen. 

Acest examen este foarte greu, spun dascălii, şi rata de promovabilitate din anii trecuţi susţine acest fapt. În 2016 a fost de 44,43%, în creştere cu aproape 7 procente faţă de anul 2015, când a fost de 37,55%. În total, au fost transmise spre evaluare lucrările a peste 20.000 de candidaţi, dintre care 71 de lucrări au fost anulate în centrele de evaluare din motive legate de nerespectarea metodologiei de concurs.

În ciuda acestui fapt, nu nivelul de dificultate al examenului este piedica în vederea ocupării unui loc stabil în învăţământ, ci numărul mic de posturi la concurs, în special la materii precum Limba şi literatura română sau Matematică. Multe cadre didactice deşi obţin note foarte mari, ajung tot pe posturi de profesor suplinitor. 

Mai multe pentru tine:
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”